elektroterapie

Elektroterapie využívá elektrický proud k léčebným účelům

Historie elektroléčby sahá až do starověkého Říma a Egypta. Tehdejší lékaři využívali k léčbě obrny nebo dny elektrické úhoře a rejnoky. Ačkoliv jsme ryby vyměnili za elektrody, elektroterapie je stále jednou z nejrozšířenějších terapeutických metod. Jak elektroléčba probíhá? Je bezbolestná? A jak dlouho trvá? V dnešním článku si představíme nejznámější metody elektroléčby i jejich průběh, a snad rozptýlíme vaše obavy.

Co je to elektroterapie?

Jak již z názvu vyplývá, elektroterapie je léčebná metoda využívající účinky elektrické energie. Elektroléčba zahrnuje různé léčebné metody, které využívají elektrickou energii různých frekvencí a intenzit s cílem snížit bolest a zánět v postiženém místě, stimulovat nebo naopak uvolňovat svaly a zlepšit prokrvení tkání. Mezi tyto procedury řadíme i magnetoterapii, která funguje na principu elektromagnetické indukce, tedy vytváření magnetického pole kolem vodiče s proudem.

Jak probíhá elektroléčba?

Aplikace elektrických impulsů probíhá prostřednictvím elektrod, které mohou být umístěny buď přímo na kůži pacienta nebo bezkontaktně, tedy přes oděv. Při kontaktní elektroterapii musí být mezi kůží pacienta a elektrodou vložena elektrodová podložka nasáknutá ochranným roztokem, aby nedošlo k poleptání klienta. Bezkontaktní elektroterapie vede elektrický proud ve formě elektromagnetického pole, bez vodivého kontaktu s kůží.

Je elektroterapie bezbolestná?

Léčba elektrickým proudem zní možná trochu děsivě, ale není se čeho bát. Celý proces probíhá pod dohledem odborného terapeuta a je bezbolestný. Během elektroterapie pravděpodobně ucítíte jemné mravenčení nebo teplo, což je důkazem, že elektrické impulsy pronikají do tkání a vykonávají svou léčebnou práci. Každé sezení je přizpůsobeno konkrétním potřebám pacienta, přičemž lékař bere ohled jak na počáteční strach, tak na váš práh bolesti.

Elektroléčebné metody

  • Interferenční proudy

Interferenční proudy využívají střet dvou proudů různé frekvence, které se v těle setkají a vytvoří nový proud s nižší frekvencí. Ten působí hluboko v tkáních, čímž stimuluje svaly, zlepšuje prokrvení a zmírňuje bolest. Tato rehabilitační metoda tak účinně uvolňuje svalové napětí, podporuje regeneraci a snižuje otoky.

  • Diadynamik

Metoda diadynamik využívá stejnosměrný proud o různých frekvencích a intenzitách. Podle nastavení může fyzioterapeut v postižené oblasti snížit bolest a zlepšit prokrvení tkáně nebo naopak aktivovat tkáň a tonizovat svaly. Diadynamik přináší úlevu při bolesti kloubů a páteře.

  • Galvanizace

Galvanizace pracuje se stálým stejnosměrným proudem, který má za cíl povzbudit metabolismus, zvýšit prokrvení tkání a zmírnit bolest. Výhodou této metody je její schopnost snížit otoky a urychlit hojení zánětů. Při proceduře, která trvá asi 20 minut, cítí pacient lehké mravenčení a teplo.

  • TENS (transkutánní elektrická nervová stimulace)

TENS je metoda, která dokáže „přelstít“ bolestivé signály tím, že dráždí nervy v různých částech těla. Pomáhá tak uvolnit svaly a zmírnit bolest – ať už jde o problémy s páteří, klouby, šlachami, fantomové bolesti (bolesti po amputaci končetiny) nebo třeba bolesti hlavy. Tělo při této terapii přirozeně vylučuje endorfiny tlumící bolest.

  • Träbertovy proudy

Träbertovy proudy jsou nízkofrekvenční pulsní proudy s výrazným analgetickým účinkem. Využívají se hlavně po úrazech, při bolestech páteře, ale i u degenerativních onemocnění kloubů nebo chronických zánětů. Jsou skvělé na zmírnění bolesti svalů a kloubů.

  • Distanční elektroterapie (VAS)

VAS neboli distanční elektroterapie je poměrně nová forma bezkontaktní elektroterapie, která umožňuje šetřit pokožku díky aplikaci přes oděv či obvaz. Při této šetrné metodě vzniká elektrický proud v tkáni indukcí elektromagnetického pole pod aplikátorem. Nelze ji však aplikovat na hlavu, krk, šíji a kolem srdeční oblasti.

  • Iontoforéza

Iontoforéza představuje účinný způsob, jak pomocí elektrolytického účinku galvanického proudu dostat léčivé látky přímo do postižené tkáně. Do postižených oblastí jsou pomocí elektrického proudu vpravovány například kalcium, salicyláty, mesocain nebo histamin, které působí anesteticky či protizánětlivě přímo tam, kde je to potřeba.

  • Magnetoterapie

Magnetoterapie využívá pulzní magnetické pole o nízké frekvenci, které zvyšuje propustnost buněčných membrán. Tím se výrazně zlepšuje látková výměna a prokrvení ošetřované oblasti. Výsledkem je snížení bolesti, ústup akutních i chronických zánětů a otoků a podpora hojení.

  • Distanční elektromagnetoterapie

Distanční elektromagnetoterapie je metoda, která pracuje s krevními cévami jako s přirozenými vodiči elektrického proudu. Ačkoliv se pacientovi na tělo nepřikládají žádné elektrody ani jiné aplikátory, při distanční magnetoterapii je dosaženo stejného léčebného efektu jako u klasické magnetoterapie. Touto metodou je však možné léčit pouze menší oblasti.

Na co funguje elektroterapie?

Elektroléčba má řadu blahodárných efektů. Nejčastěji se využívá pro své analgetické účinky, tedy na zmírnění bolesti. Elektroterapie dále zvyšuje prokrvení tkání a tkáňový metabolismus. Díky schopnosti zmenšit otoky a zmírnit napětí svalů je vhodná při onemocněních pohybového aparátu, zejména u chronických a degenerativních onemocnění, ale také při rekonvalescenci po operaci nebo po úraze. Některé proudy naopak působí aktivačně a způsobují řízené svalové stahy. Tímto způsobem lze svaly trénovat, aniž by byla nutná aktivní účast pacienta, například při rehabilitaci svalů, které nejsou schopné samovolného pohybu.

Pro koho je a není vhodná elektroléčba

S elektroterapií se nejčastěji setkají pacienti trpící neurologickými, ortopedickými, revmatologickými a pohybovými onemocněními nebo klienti po úrazech a operacích. Elektroterapie je účinným bojovníkem proti projevům artrózy, revmatoidní artritidy nebo Bechtěrevovy choroby. Úlevu od bolesti ocení také pacienti s chronickými i akutními bolestmi zad a hlavy. Elektrický proud se využívá také při léčbě Parkinsonovy nemoci, obrny nebo atopického ekzému.

Elektroterapie však není pro každého. Nevhodná je například pro těhotné ženy, klienty s kardiostimulátorem nebo onkologické pacienty. Elektroléčbu byste neměli podstupovat ani během nemoci, horečnatých stavů a infekcí. O zahájení léčby rozhoduje lékař nebo fyzioterapeut, proto k nim buďte vždy maximálně upřímní.

Jak dlouho trvá elektroléčba?

Délka aplikace elektroléčby se liší podle charakteru obtíží pacienta a jejich intenzity. Sezení se pohybují v rozmezí od 3 do 20 minut – u akutních stavů, které vyžadují rychlou úlevu, je aplikační doba kratší, obvykle 3 až 5 minut. Naopak u chronických onemocnění a problémů, které vyžadují intenzivnější léčbu, může být aplikace prodloužena na 15 až 20 minut. U pacientů, kteří jsou na elektrické výboje méně citliví, může lékař zvolit i delší průběh sezení pro co nejlepší výsledky. Obvykle se doporučuje absolvovat 9 až 12 procedur v průběhu tří týdnů.

elektrolecba

Zdroje: CentrumFyzioterapie.cz, CKPhysio.co.uk, LMRehabilitace.cz, RCČeladná.cz, Spa.cz, TherapTilia