school 909381 1280

Základní škola s alternativní výukou a volitelnými předměty

Nástup na základní školu je pro děti prvním malým krůčkem do dospělého života. Na základní škole přichází období utváření prvních přátelství, prvních lásek, ale také první kritiky a nezdarů. Povinná školní docházka je obdobím, kdy děti hledají sami sebe. Zjišťují, co se jim líbí, s jakými lidmi si rozumí a zkouší si najít první dlouhodobé koníčky, který jim mnohdy vydrží už celý život. Tím ale vůbec nejdůležitějším, co se děti na základní škole učí a co si osvojují, je přístup k získávání vědomostí.

Právě způsob výuky a touha po jeho neustálém vylepšování a přizpůsobování potřebám dětí je důvodem, proč v poslední době vznikají stále nové školy s alternativními styly výuky. Alternativní vzdělávání se vyznačuje tím, že se zaměřuje na přirozenou touhu žáků objevovat nové věci. Učitelé dbají na aktivní zapojení každého žáka do výuky a umožňují mu částečně rozhodovat o obsahu výuky. Při alternativní výuce se školy většinou snaží přizpůsobovat mentálnímu stavu jednotlivých žáků a dbají na celkově přátelštější vztahy mezi žáky a učiteli. Školy, které do své výuky zapojují alternativní metody, se obecně snaží eliminovat stres u dětí a namísto toho, aby jejich nezdar v neoblíbených předmětech „trestaly“ špatnými známkami, snaží se děti povzbuzovat v rozvoji toho, v čem jsou dobré.

Snímek obrazovky 2021 06 10 v 8.41.43

Vzdělávání s prvky alternativní a projektové výuky nabízí i Základní škola Krásného. Tato Základní škola v Brně nabízí kromě alternativního a přátelského přístupu ke vzdělávání vašich dětí také specializované učební plány s rozšířenou výukou hudební výchovy či anglického jazyka už od první třídy. Pokud už tedy tušíte, že vaše dítko baví hudba nebo cizí jazyky, můžete mu pomoci se v těchto směrech rozvíjet již od začátku povinné školní docházky.

V rámci rozšířené výuky anglického jazyka mají děti možnost od 3. třídy absolvovat jednu hodinu týdně s rodilým mluvčím, což je pro budoucí používání jazyka velmi cenná zkušenost, která může vašim dětem otevřít v budoucnu spoustu dveří. Žáci také pravidelně navštěvují divadelní představení v angličtině, aby si zlepšily jazykové dovednosti nejen na komunikační ale také poslechové úrovni. Rozšířená výuka hudební výchovy pomáhá žákům rozvíjet svůj talent a cit pro hudbu pomocí zpěvu, hry na hudební nástroj či hudebně pohybových a poslechových činností. Žáci mají také možnost účastnit se pravidelných vystoupeních na kulturních akcích či festivalech. Díky tomuto typu rozšířené výuky získají děti přehled o kulturních a uměleckých oblastech jako je divadlo, film či mediální oblast.