pexels erik karits 10431255 scaled

Klíšťovou encefalitidou se můžete nakazit i v parku. Nechte své děti proti ní očkovat

Věděli jste, že v České republice je hlášen nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze všech zemí Evropské unie? Toto onemocnění virového původu přenášené klíšťaty může mít velmi závažný průběh, neobejde se bez hospitalizace a může zanechat i trvalé následky, Přitom zdaleka neplatí, že mít se na pozoru před klíšťaty byste měli jen v rizikových oblastech. Nakažené klíště na vás může přistát v kterémkoliv kraji. I pokud si říkáte, že do přírody skoro nechodíte, klíšťata jsou i v trávě v městských parcích. I když klíšťová encefalitida mívá horší průběh u dospělých než u dětí, i u dětí je velmi nebezpečná. Proto pokud si vaše děti rádi hrají v trávě a dovádí v přírodě, měli byste je nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě.

pexels kamaji ogino 5064634

Nemoc se projevuje zprvu jako chřipka, bolestí hlavy, horečkami, únavou i bolestmi svalů a kloubů. Poté na obtíže samy odezní a následující týden až dva je bez příznaků. V tomto období se ale virus dál množí až se druhá fáze ohlásí vysokými horečkami a potížemi centrálního nervového systému.  V tomto případě je očkování nejlepší prevencí. Očkování je možné během celého roku. Podle toho, jaké je právě roční období zvolíte buď běžné nebo zrychlené očkovací schéma. Toto očkování provádí praktický lékař pro děti a dorost jako nadstandartní očkování. Na vakcínu přispívají některé zdravotní pojišťovny a nevyjde vás draho. Celkem se očkují čtyři dávky s přesně stanovenými rozestupy a poté byste se měli nechat každých pět let přeočkovat.

Pokud hledáte pediatra v Odrách, který nabízí nadstandartní očkování a mnoho dalších služeb, měli byste znát MUDr. Janu Velochovou. Tato lékařka poskytuje preventivní a léčebnou péči pro novorozence, kojence, batolata, děti a dorost do 19 let, aplikaci standartních i nadstandartních očkovacích látek a odběry krve a biologického materiálu na rozbory. Také aplikuje i vakcíny, které si sami pacienti donesou.

Naposledy aktualizováno 8. 6. 2022