014

Jak spolu souvisí strojírenská výroba a čokoláda?

Víte, že díky práci strojírenské firmy Bühler sídlící v Žamberku si můžete dát čokoládu Milka nebo si koupit oblíbenou “Babiččinu mouku”? Od roku 2011, kdy původní závod odkoupila švýcarská firma se Bühler zaměřuje na výrobu strojů na zpracování potravin. Do celého světa dodává komponenty na výrobu těstovin, čokolády, krmiva pro domácí zvířata ale také do strojů pro tlakové lití hliníku. Strojírenská výroba firmy dále zahrnuje různé typy převodovek a pohonných mechanismů, Bühler dodává převodovky a diferenciály i pro nákladní vozy Tatra. Také vyrábí roboty pro dopřádací stroje v textilních linkách, kdy tato firma patří k největším výrobcům poloautomatických robotů pro zpracování textilií. Mimo to se zaměřuje také na výrobu strojů a linek pro zpracování potravin, mlýnice, do kterých dodávají své výrobky mohou mít velikost i sedmipatrového paneláku. Bühler se zaměřuje také na zakázkovou výrobu strojních dílů, komponent a montážních sestav v malých sériích.

054

 Aby toto bylo možné pracuje ve firmě přes čtyři sta lidí, většinou odborníků v technických profesích. Ke kvalitě práce jim napomáhá neustálá snaha firmy o modernizaci. Nová výrobní hala je vybavena technologiemi na zpracování plechů řezáním a ohýbáním, dále práškovou a mokrou lakovnou. Její součástí jsou i dvě velkoplošné kanceláře pro pracovníky technického úseku. Úkolem techniků je připravit výrobním pracovníkům podmínky pro jejich práci. Jedná se především o tvorbu technologie pro CNC obráběcí centra a modelování upínacích přípravků na požadované obrobky.  V obrobně zkušení obráběči na CNC obráběcích strojích soustruží, frézují a brousí. Pracoviště ohraňování formuje plechy, vyřezané laserovým paprskem do potřebného tvaru. Práce lakýrníka rozhoduje o výsledném vzhledu výrobku. Tento vzhled je rozhodující nejenom z estetického, ale i z hygienického hlediska. Produkty firmy Bühler Žamberk slouží především k výrobě potravin. Důležitým aspektem při jejich provozu je tedy i čistitelnost povrchu a zdravotní nezávadnost.

Naposledy aktualizováno 9. 8. 2022