Jen málokdo by neznal tyto vynikající sýrové nitě. Pro ty, co je přece jen neznají, tak se jedná o delikátní pokrm, který svým vzhledem i chutí ozvláštní každý prostřený stůl. Koupit je můžete v mnoha variantách, avšak nejčastěji ho vidíme ve variantě – přírodní a uzený. Ovšem koupené korbáčiky ze supermarketu se nedají srovnávat s těmi poctivě podomácku vyrobenými. Chuť i texturu oceníte na první dobrou.
Kde se korbáčiky vzaly?
Korbáčiky originálně vznikly na Slovensku. Začaly se vyrábět na severu Slovenska, a to na Oravě. Původní receptura je dokonce zapsaná v Registru chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení Evropské unie, již od roku 2011. Svůj název si korbáčik zasloužil svým specifickým tvarem. Název vychází ze slova karabáč, tedy malá pomlázka. Názvem odkazuje i na velikonoční tradiční pomlázku. V České republice se také můžeme setkat s pojmenováním „nitě“.
Pokud chcete okusit opravdu kvalitní sýr, který je nesrovnatelný v porovnání s běžně dostupnými sýry v obchodních řetězcích, tak zkuste vynikající sýry z obchodu Sýrožrouti, s.r.o.. Tato sýrařská firma vznikla z pravé vášně k sýrům a přesvědčit se o tom můžete již po prvním ochutnání některého z jejich produktů. Jedná se o rodinnou firmu z Nymburku a po objednání produkty rozváží do širokého okolí. Zabývají se nejenom výrobou pařených sýrů, tedy korbáčiků či pareniček, ale i dalších poctivých mléčných výrobků, jako jsou například jogurty, tvarohy – uzené i přírodní, nakládané sýry či čerstvé sýry. Mléko k přípravě produktů odebírají pouze to nejkvalitnější z regionální farmy z Přední Lhoty. Co jistě ocení nejen milovník zdravé výživy jsou syrovátkové nápoje, kefír či elixír zdraví zvaný kombucha, který v jejich obchůdku bezpochyby nesmí chybět. Zkuste některý z jejich produktů a poznejte kvalitu a detailní vytříbenost chutí. Jiné už nezkusíte!