kolace

K Valašsku frgály neodmyslitelně patří

Oleksandra Lyalyk, 2. 6. 2022

Když se vydáte na Valašsko, kromě krás přírody a turistických zajímavostí si také velmi brzy všimnete, že kam se podíváte, jsou frgály. Tyto sladké velké koláče jsou jednou z nejrozšířenějších specialit Valašska a nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli při každé významné společenské události v kraji. Frgály se v průběhu let staly důležitou součástí regionální identity a vyhledávanou pochoutkou valašské kuchyně všemi generacemi. Zájem o tento tradiční pokrm tak vzrostl, že se jím chlubí nejedna z místních restaurací, zdobí stánky na poutích, hodech a jiných lidových slavnostech. Koupit a ochutnat ho můžete dokonce i v občerstveních při turistických cestách Valašskem.

czech republic 3307069 1920

A co přesně je pravý valašský frgál? Možná, když se řekne velký koláč, bude vaše představa jasnější. Jedná se o sladké kynuté koláče s průměrem 30 cm, s ovocnou, tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní a posypané drobenkou. Povídá se, že původní význam slova frgál byl hanlivý a představoval něco spáleného. Muži na Valašsku tak pojmenovávali veškeré pečivo, neboť jednoznačně dávali přednost konzumování masa. Výroba velkých koláčů, zvané vdolky, se traduje již od roku 1826. Postupně se však frgál více prosazoval a jeho název se pak ustálil ve spojení s kulatým koláčem pečeným v peci. Zvláštností byl pak frgál plněný zelím tzv. zelňák Na výrobu pravých valašských koláčů pod názvem „Zašovský frgál“ se specializuje firma FIMAKO se sídlem ve Vidči i (oblast Rožnova pod Radhoštěm). Tato firma dodává frgály do hotelů, penzionů, kaváren ale i jako catering a do sítě obchodů: prioritou firmy FIMAKO je kvalita koláčů. Firma nabízí frgály v náplních tvaroh, hruška, mák, ořech a ovocné dle sezónní nabídky, nebo jejich kombinace. Novinkou je šokové zmrazení koláčů, které umožní jejich snadný převoz a skladování, a i po rozmrazení si tato pochoutka zachová svou kvalitu.

Čtěte také: