anhydritové podlahy

Lité anhydritové podlahy jako sázka na jistotu. Proč se tato volba vyplatí?

Dnešní době dominuje rychlost a efektivita, a to prakticky ve všech oblastech života. Jinak tomu není ani u staveb domů. Není to tak dávno, co byla nejběžnějším způsobem stavby rodinného domu stavba svépomoci a lidé realizací svého bydlení strávili i několik let. Důležité bylo, že se dům postavil za co nejméně peněz. V dnešní době je však pro investory nejdůležitější rychlost výstavby, které se postupně přizpůsobují veškeré stavební procesy, včetně realizace podlah.

Nejen kvůli úspoře času, ale také kvůli spolehlivosti jsou v poslední době mezi lidmi oblíbené lité anhydritové podlahy. Lité podlahy nabízí dokonale pevný a rovný podklad, který před pokládkou finální podlahové krytiny nepotřebuje žádné další úpravy. Litá anhydritová podlaha je také skvělou volbou v případě, že chcete mít doma podlahové topení.

Oproti tomu tvorba tradičních podlah na bázi mazaniny vyžaduje velké množství času, a především také vysokou zručnost řemeslníků, kteří musí materiál neustále zhutňovat. Realizace podlahy tak v tomto případě trvá i několik dní, zatímco v případě litých anhydritových podlah je hotovo za pár hodin.

Lité anhydritové podlahy

Kromě požadavku na čas se změnily také požadavky na vlastnosti dnešních podlah. Do podlahy dnes přibyly další vrstvy jako jsou tepelné a zvukové izolace, které jsou pružné. S ohledem na to jsou dnes kladeny nároky na odolnost podlah spíše v ohybu než tlaku, jak tomu bylo dřív. Snížením tloušťky podlahy je potom dosaženo toho, že podlaha teplo akumuluje pouze minimálně a místnost tak vytápí jen v okamžiku potřeby. U jiných typů podlah potom může proces vytápění domu trvat mnohem déle, jelikož je třeba nejprve čas na to, aby se teplo v podlaze naakumulovalo, a teprve potom se rozlinulo v místnosti. Podobně dlouhý proces následuje také při vypnutí topení, jelikož teplo naakumulované v podlaze místnost ještě nějakou dobu vyhřívá.

Díky vysoké hutnosti litých podlah vzniká ve směsi jen malé množství bublinek a materiál tak zateče do všech záhybů vytvořených podlahovým topením. Právě obtečení směsi okolo podlahového topení zvyšuje také rychlost předání tepla z rozvodů do podlahy, díky čemuž se zkracuje čas jejího zahřátí a následného vytopení místnosti.

Naposledy aktualizováno 12. 7. 2024

Oleksandra Lyalyk, 13. 8. 2021
Kategorie: Stavebnictví