Základy jsou základ domu

Prvním krokem, který není už jen na papíře, u stavby nového domu je kopání základů. Ty musejí být dostatečně hluboko a kvalitně provedené, protože od nich se odvíjí stabilita celé stavby. Jejich význam spočívá v rozložení celé váhy domu tak, aby nebyla překročena únosnost zeminy. Také záleží na tom, jak velký dům plánujete stavět, s kolika patry, a proto hloubku i šířku základů vždy určuje projektant – statik na základě geodetického průzkumu. Mimo výšku domu hrají roli také vlastnosti zemi a poloha, kde se chystáte stavět. Základy domu musí být vždy v nezámrzné hloubce, tedy tam, kde zemina nikdy během roku nezamrzne a nehrozí, že základy poškodí. Tato hloubka se různí podle podnebí, nadmořské výšky i struktury podloží – v našich podmínkách je zhruba od 80 do 140 centimetrů.

Rodinné domy bez podsklepení se nejčastěji staví na základových pasech. U montovaných domů nebo v případě méně únosného podloží se využívá vyztužená základová deska.

U hloubení základů domu musíte mít na paměti několik základních pravidel. Výkop se směrem do hloubky nesmí zužovat, naopak by se měl rozšiřovat. Běžná šířka základových pasů je 50 cm a základ by měl na každé straně zhruba o 10 cm přesahovat šířku zdiva. Dno výkopu musí být vždy vodorovné, pokud tedy kopete ve svahu, musí být základy stupňovité. U sypké zeminy je nezbytné výkop vyztužovat bedněním.

O hloubení základových pasů i patek se postará firma zemní práce Rakovník.  Mimo základů vám vykopou také bazén a zajistí terénní úpravy na zahradě. V oboru zemních prací mají více než 25 let zkušeností, zakázky realizují v nejkratším možném termínu, disponují vlastním vozovým parkem a v týmu pracují jen profesionálové, kteří své práci opravdu rozumějí a dělají ji s radostí.