lecba mrazem

Lokální kryoterapie slouží jako účinná rehabilitační metoda

Lokální kryoterapie, známá také jako lokální chladová terapie nebo léčba mrazem, je inovativní metoda rehabilitace, která se stává stále populárnější v oblasti fyzioterapie, sportovní medicíny i běžné péče o zdraví. Tento způsob léčby využívá extrémně nízkých teplot k cílenému ošetření konkrétních oblastí těla, ať už jde o svaly, klouby, šlachy nebo kůži.

Oproti celotělové kryoterapii, kde se pacient vystavuje chladu celým tělem, je lokální kryoterapie zaměřena pouze na specifické oblasti postižené bolestí, zánětem nebo traumatem. Její účinnost je podpořena řadou studií a zkušeností odborníků.

Na co je kryoterapie?

Většině lidí přijde samotný pojem kryoterapie jako termín ze sci-fi románů.  Kryoterapii vyhledávají sportovci i nesportovci, a to hlavně k redukci zánětů, otoků, tlumení bolesti a zrychlení regenerace. Tento typ terapie je velice účinný a nejedná se o příliš drahou proceduru.

Princip fungování lokální kryoterapie

Základním principem lokální kryoterapie je využití velmi nízkých teplot. Odpověď na otázku, kolik je v kryokomoře stupňů může znít děsivě. Teploty mohou dosahovat až -160°C. I když jde o velmi nízkou teplotu, procedura je velice bezpečná.

Tato extrémní chladová terapie stimuluje tělo k řadě pozitivních reakcí, zejména díky rychlé kontrakci cév (vazokonstrikce), která pomáhá snižovat otoky a tlumit bolest.

Po odstranění chladu dochází k následnému rozšíření cév (vazodilatace), což zvyšuje přítok krve do postižené oblasti. Tento efekt přispívá k rychlejší regeneraci tkání a zlepšení krevního oběhu, čímž se podporuje hojení a obnovují poškozené struktury. Kromě toho je známo, že chlad pomáhá snižovat zánětlivé procesy v těle, což je klíčové při rehabilitaci zranění a léčbě zánětlivých stavů.

Jak dlouho trvá kryoterapie?

Vystavení se této teplotě na konkrétním místě trvá méně než minutu. Jedno sezení může trvat od deseti minut do půl hodiny a léčebný proces po skončení procedury je dlouhý zhruba sedm až deset dní.

Účinky a výhody lokální kryoterapie

Lokální kryoterapie nabízí širokou škálu výhod, které ji činí ideální volbou pro Vaši rehabilitaci. Mezi nejčastější účinky této terapie patří:

Redukce bolesti: Chlad má analgetické vlastnosti a pomáhá tlumit bolest tím, že snižuje citlivost nervových zakončení. To je zvláště užitečné při akutních zraněních, chronických bolestech svalů a kloubů nebo po chirurgických zákrocích.

Snížení zánětu: Lokální kryoterapie efektivně snižuje zánětlivé procesy, které často doprovázejí zranění nebo chronické stavy, jako je artritida. Zánět je přirozenou reakcí těla na poškození tkání, ale jeho nadměrná aktivita může zpomalit hojení a způsobit další problémy.

Rychlejší regenerace: Po aplikaci chladu dochází ke zvýšení krevního oběhu v postižené oblasti, což přispívá k rychlejšímu transportu živin a kyslíku do poškozených tkání. To urychluje regeneraci svalů, šlach a kloubů, což je zásadní zejména pro sportovce nebo pacienty po operacích.

Prevence a léčba zranění: Sportovci často využívají lokální kryoterapii jako preventivní metodu proti přetížení a mikrotraumatům, ke kterým dochází při intenzivním tréninku. Chladová terapie také pomáhá zmírňovat akutní zranění, jako jsou natažené svaly, pohmožděniny nebo podvrtnutí.

Zlepšení pohyblivosti: U pacientů s chronickými problémy, jako je revmatoidní artritida, může lokální kryoterapie zlepšit pohyblivost a snížit ztuhlost kloubů. Pravidelná aplikace chladu na postižené oblasti pomáhá udržovat funkci kloubů a předcházet jejich dalšímu poškození.

Lokální kryoterapie v praxi

Lokální kryoterapie je využívána jak v profesionálních rehabilitačních zařízeních, tak i v domácích podmínkách. K provedení terapie se nejčastěji používají kryokomory nebo přenosné kryoterapeutické přístroje, které umožňují přesné zaměření na konkrétní část těla.

Některá zařízení využívají kapalný dusík nebo speciální chladicí plyny, které jsou aplikovány přímo na postiženou oblast pomocí speciálních trysek. Tyto přístroje jsou vysoce účinné a zajišťují rovnoměrné ochlazení bez rizika poškození okolní tkáně.

Pro domácí použití jsou k dispozici jednodušší varianty, jako jsou ledové obklady, chladicí gely nebo spreje. Tyto metody jsou cenově dostupné a snadno použitelné, avšak nemají stejnou účinnost jako profesionální kryoterapeutické přístroje.

Možná rizika a kontraindikace

Ačkoliv je lokální kryoterapie obecně považována za bezpečnou, je nutné dbát na několik důležitých opatření. Terapie by neměla být používána u pacientů s citlivou pokožkou, omrzlinami nebo poruchami krevního oběhu, jako je Raynaudova choroba. Také osoby s kardiovaskulárními onemocněními nebo neurologickými problémy by měly před zahájením terapie konzultovat lékaře.

Co si z toho vzít?

Lokální kryoterapie představuje efektivní a rychlou rehabilitační metodu, která přináší řadu výhod pro léčbu zranění, zmírnění bolesti a podporu regenerace. Její aplikace je vhodná pro široké spektrum pacientů, ať už jde o sportovce, osoby s chronickými problémy nebo ty, kteří se zotavují z chirurgických zákroků. Přestože je velmi účinná, je důležité brát v úvahu individuální zdravotní stav a potenciální kontraindikace, aby byla terapie maximálně prospěšná a bezpečná.

lecba mrazem

Zdroje: Lokální kryoterapie, Vliv kryoterapie na zaměstnance se sedavým zaměstnáním