preventivní prohlídky dětí, pediatr

Průvodce preventivními prohlídkami u dětí. Kdy a jak probíhají?

Od narození do věku 19 let absolvují děti celkem 19 preventivních prohlídek. Nejvíce prohlídek čeká dítě hned po narození, a to ve 14 dnech věku, v 6 týdnech, ve 3 měsících, ve 4 až 5 měsících věku, v 6 a 8 měsících, v 10 až 11 měsících, ve 12 měsících a v 18 měsících věku. V tomto období prochází novorozenec drastickými změnami, a pediatr musí jeho vývoj důkladně sledovat. Kromě toho dítěti preventivně podává vitamin D a zahajuje očkování. Ve třech letech provádí lékař kromě celkového interního vyšetření také kontrolu všech očkování. V 5 letech projde dítě testem, který slouží k průběžnému posouzení školní zralosti a zařazení dítěte do kolektivu.

preventivní prohlídky dětí, pediatr odry

Obsahem preventivních prohlídek v 7, 9, 11 a 13 letech je kontrola očkování, váhy a výšky, a dále kompletní fyzikální vyšetření pohybového aparátu, kůže, štítné žlázy a sekundárních pohlavních znaků. Lékař dále vyšetří krevní tlak a pulz, zkontroluje zrak a sluch a zhodnotí psychosociální vývoj dítěte a rizikové faktory vyplývající z rodinné anamnézy. V 15 letech pediatr opět zkontroluje váhu a výšku dítěte a provede kompletní fyzikální vyšetření. Kromě toho lékař poskytne pacientům citlivé poučení o chráněném sexu a dívkám doporučí gynekologickou prohlídku. Následuje důkladná prohlídka v 17 letech, včetně kontroly očkování. Poslední prohlídka u dětského lékaře čeká dospívající v 19 letech, kdy pediatr provede závěrečné zhodnocení zdravotního stavu před ukončením péče.

V Moravskoslezském kraji zajišťuje pediatrickou péči MUDr. Jana Velochová, ordinující v obci Odry. Její ordinační hodiny jsou přizpůsobeny potřebám malých dětí i jejich rodičů, a jsou rozdělené do praktických bloků pro nemocné, pro zvané na preventivní prohlídky a pro rodiče malých dětí, kterým je k dispozici kojenecká poradna. Pediatr Odry zajišťuje kvalitní péči pro miminka, předškoláky i dospívající. Doktorka Velochová děti důkladně vyšetří při akutním onemocnění, citlivě zkontroluje jejich vývoj a zdraví při pravidelných preventivních prohlídkách a vždy ochotně poradí novým rodičům. Samozřejmostí je aplikace povinných očkování i dobrovolných vakcín. V moderně vybavené ordinaci si můžete vyzvednout také potvrzení pro tábory a školy v přírodě nebo k přihláškám na střední a vysoké školy.

Naposledy aktualizováno 17. 10. 2024

Redakce, 31. 7. 2024
Kategorie: Zdravotnictví