roboticka operace

Robotická operace prostaty: Místo chirurga operuje robot

Karcinom prostaty je nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů, jehož výskyt v posledních dvaceti letech dramaticky vzrostl. V České republice každoročně onemocní rakovinou prostaty přibližně osm tisíc mužů. Chirurgické odstranění prostaty probíhá stále častěji za pomoci chirurgického robota. Jak probíhá roboticky asistovaná prostatektomie? Jaké přináší pacientům výhody? A kde v Česku operují roboti?

Co je RARP?

Roboticky asistovaná radikální prostatektomie (zkráceně RARP) představuje pokročilou metodu léčby rakoviny prostaty.

Tento minimálně invazivní chirurgický výkon odstraňuje rakovinou postiženou prostatu za pomoci robotického systému da Vinci, přičemž šetří okolní nervy a cévy, které jsou důležité pro správnou funkci močového měchýře a sexuální funkce.

RARP nabízí pacientům mnoho výhod oproti tradičním otevřeným chirurgickým zákrokům. V USA a v západní Evropě se roboticky provádí drtivá většina prostatektomií, v ČR jen zhruba polovina.

Výhody RARP

Jednou z hlavních výhod roboticky asistované radikální prostatektomie je precizní odstranění nádorem postižené prostaty s minimálním poškozením okolních tkání a rychlá rekonvalescence pacientů. Mezi další výhody patří:

  • Lepší vizuální kontrola. Systém da Vinci poskytuje lékařům detailní 3D obraz operačního pole, což umožňuje preciznější zásah.
  • Rychlejší návrat erektilní funkce. Pacienti bez předchozích poruch erekce vykazují rychlejší návrat této funkce po robotické operaci prostaty než pacienti po otevřeném zákroku.
  • Vyšší pravděpodobnost plné kontinence. Většina pacientů dosáhne plné kontroly nad močením do šesti měsíců po operaci, pokud pravidelně cvičí pánevní dno.
  • Nižší krevní ztráty. Během operace jsou krevní ztráty minimální, což snižuje potřebu krevních transfuzí.
  • Menší bolesti a rychlejší hojení. Menší řezy znamenají menší bolesti v ráně a rychlejší hojení i snížení spotřeby léků proti bolesti.
  • Kratší doba hospitalizace. Pacienti se vracejí domů obvykle šestý den po operaci, což znamená významně nižší náklady na pooperační péči. Pacienti se navíc rychleji vracejí do běžného života.
  • Nižší riziko infekcí a komplikací. Operace je prováděna s menším rizikem komplikací a infekcí, včetně významně sníženého rizika hluboké žilní trombózy.
  • Možnost ošetření pacientů, kteří by jinak nemohli absolvovat výkon jiným způsobem. Operace je vhodná i pro pacienty s obezitou, po transplantaci ledviny nebo pro ty, kteří podstupují peritoneální dialýzu.

Jak dlouho trvá operace prostaty robotem?

Robotická operace prostaty trvá přibližně dvě hodiny a probíhá v celkové anestezii. Podobně jako u laparoskopie lékaři nafouknou břicho pacienta plynem, aby vznikl prostor.

Operatér provede na břiše pacienta několik drobných řezů o velikosti 5 až 10 mm, kterými do těla pacienta zavede malou kameru a chirurgické nástroje připevněné k ramenům chirurgického robota.

Tato ramena chirurg ovládá pomocí konzole umístěné vedle operačního stolu podle detailního 3D obrazu, který mu poskytuje kamera. Chirurg oddělí prostatu a semenné váčky od okolních tkání a odstraní je jedním z řezů na břiše.

Poté sešije močový měchýř a močovou trubici dohromady. Operatér se během výkonu snaží maximálně šetřit nervy v okolí prostaty. Zákrok podrobně vysvětlují také edukativní videa. 

Příprava na operaci a rekonvalescence

Pacient je přijat do nemocnice zpravidla den před operací. Před operací obdrží glycerínový čípek k vyprázdnění a od půlnoci nesmí jíst, pít ani kouřit.

V rámci přípravy k anestezii je pacientovi podána premedikace (Diazepam), a po krátkém kontrolním pohovoru následuje vlastní uspání od anesteziologa.

Po operaci je pacient převezen na asi 2 hodiny na dospávací halu k úplnému probuzení, a poté zpět na urologickou kliniku. Během operace chirurg zavádí do močové trubice pacienta močový katetr, který se odstraňuje nejčastěji pátý pooperační den.

Po operaci zůstává na břiše zpravidla 5 drobných jizviček. Šestý pooperační den je pacient již bez hadiček propuštěn do domácí péče. Celková doba plné rekonvalescence je přibližně tři měsíce.

Kde se provádí robotická operace prostaty?

Robotická chirurgie byla v ČR poprvé použita v roce 2005 v Nemocnici Na Homolce.

Dnes je robotický systém da Vinci dostupný v devíti nemocnicích – v Praze v Nemocnici Na Homolce, v Ústřední vojenské nemocnici a ve Fakultní nemocnici v Motole, dále v Ústí nad Labem, v Hradci Králové, v Mostištích, v Olomouci, v Novém Jičíně a ve zkušebním provozu už i v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Technologie je využívána k různým typům chirurgických výkonů, včetně urologických, gynekologických, chirurgických, kardiochirurgických a ORL operací.

Kolik stojí robotická operace prostaty?

Cena robotické operace prostaty se pohybuje kolem 136 tisíc korun, zatímco klasická operace stojí mezi 43 a 80 tisíci korunami a laparoskopický zákrok kolem 83 tisíc korun.

Cena ozařování se pak pohybuje od 106 tisíc do 230 tisíc korun. Ve všech indikovaných případech hradí robotické zákroky zdravotní pojišťovny, což usnadňuje pacientům přístup k této pokročilé léčbě.

roboticka  operace

Zdroje: Medical Tribune, Národní zdravotnický informační portál, Urologie FN Olomouc, Urologická klinika 1. LF UK

Naposledy aktualizováno 19. 7. 2024