Přírodní kámen jako nadčasový doplněk interiérů i exteriérů

Kámen je dnes velmi oblíbeným doplňkem exteriérů i interiérů. Kromě kamenné dlažby, která zdobí nejeden pozemek rodinného domu, se kámen v různých podobách používá také jako dekorace na stěny, a to jak na venkovní omítku, tak také na stěny uvnitř pokojů. Někteří lidé dnes místo pravého kamene využívají jeho betonové imitace, které kámen na první pohled sice nápadně připomínají, nicméně jejich vlastnosti jsou s pravým kamenem nesrovnatelné. Přestože se tak jedná o levnější a na práci méně náročnou variantu, životnost ani vzhled betonových imitací kámen zkrátka nenahradí.

Také přírodní kámen má však dnes mnoho podob a variací. Tento materiál má jednu nezaměnitelnou vlastnost, a to takovou, že je každý jeho kousek originální. A to jak co do tvaru, tak také barevnosti. I z toho důvodu je imitace kamene velkým oříškem i pro opravdové profesionály. Právě jeho nedokonalost a nepravidelnost je to, čím si kamenné dlažby a obklady získávají obdiv každého kolemjdoucího.

Další výhodou kamene je jeho vysoká odolnost a nízké nároky na údržbu. Je oblíbený také pro svou dobrou kombinovatelnost s jinými materiály, jako je například sklo, kov, dřevo nebo třeba keramika. Kámen je nabízen v přírodních, antických nebo leštěných površích různých formátů a rozměrů. Prostřednictvím opracování tak mohou kamenné dekorace dosahovat nejrůznějších tvarů, velikostí, tlouštěk i barevných provedení.

Přírodní kámen se dělí do tří základních skupin podle způsobu jeho vzniku. Magmatické neboli vyvřelé horniny vznikají sedimentací magmatu. Struktura takto vzniklých kamenů se odvíjí od posloupnosti krystalizace a postupného chladnutí tekutiny. Mezi zástupci těchto kamenů najdeme například žulu. Dalším typem hornin jsou sedimentární neboli usazené, které vznikají zpravidla přemisťováním, usazováním a zpevněním zvětralých úlomků. Sedimentární horniny však mohou vzniknout i chemickým či biologickým procesem. Řadíme sem například pískovec či vápenec. Posledním typem hornin jsou metamorfované neboli přeměněné horniny. Ty vznikají přeměnou z různých hornin působením vysokých teplot, tlaků a prostředí. Mezi tyto typy hornin řadíme například mramor.

Aby však kámen získal podobu, v jaké jej můžeme použít na ukrášlení našeho obydlí, je třeba jej opracovat do požadovaného tvaru. Obkladové a dlažební desky vznikají rozřezáním bloků původního kamene v tloušťce 1-8 centimetrů. Lícová plocha desky se potom různě upravuje řezáním, leštěním, broušením, špicováním, tryskáním či zubováním. Práce s kamenem je tedy velmi rozmanitá a její výsledek může mít mnoho podob.

Oleksandra Lyalyk, 16. 7. 2021
Kategorie: Dodavatelé