pexels photo 995686

Češi mají pití piva zkrátka v krvi

Tento zlatavý nektar pijí lidé už tisíce let. Je rozšířený po celém světě a není se čemu divit, jen málokdo může odolat vychlazenému pivu uprostřed parného dne. Je veřejně známé, že Češi jsou největší konzumenti piva na světě. Jsme zkrátka národ, který si rád dopřeje nejen pivo v dobré společnosti v baru či hospodě, ale také si rádi dopřejeme lahev piva doma u televize s rodinou. Je to určitě i tím, že v Česku umíme dělat skvěla piva.

Jaké pivo je vaše nejoblíbenější? Na výběr je z mnoha druhů…

Nejjednodušší je rozdělení piva dle druhu kvašení. Nejrozšířenějším typem piva, jsou piva se spodním kvašením. Mezi tyto piva patří i klasický český ležák. Tato piva kvasí při nízkých teplotách okolo 10 °C. Poté nějakou dobu leží ještě při nižších teplotách, a právě z toho důvodu vzniklo oslovení „ležák“. Mezi spodně kvašená piva patří i Bock, které je spíše pro speciální příležitosti nežli ke každodennímu popíjení. Svrchně kvašení piva naopak kvasí při vyšších teplotách. Také se jedná spíše o chuťově výraznější druhy piva. Patří jsem například pivo ALE (dle místa rozšíření déle rozdělujeme na IPA a APA) či Stout. Dalšími druhy jsou například pšeničná piva, která obsahují minimálně 50 % pšeničného sladu a spontánně kvašená piva, jež mají velmi specifickou chuť. Spontánně kvašená piva jsou zpravidla kyselá a chutnají po ovoci.

2024 03 08 13 25 48 Window

Pokud jste i vy milovníkem piva, můžete vyzkoušet skvělá piva z pivovaru SEVER. Pivovar se nachází v Děčíně a pyšní se zejména svým Severským ležákem, který je doplňován Severskou APA a Severskou pšenicí. V průběhu roku nabízí také sezonní speciály jako podzimní IPA, devítka nebo zimní speciál. Pivovar již 30. března slaví své první výročí založení a jak lépe oslavovat než s dobrým pivem v ruce. Vyberte si podle vaší chuti pivo přímo pro vás, jistě si na jejich webových najdete to pravé.

Naposledy aktualizováno 25. 3. 2024

Redakce, 8. 3. 2024
Kategorie: Dodavatelé