tooth 2414909 1280

Jak zvolit správný odstín při bělení zubů a jak celý bělící proces funguje?

Zuby už dávno nejsou jen praktickým pomocníkem při jídle. Obzvláště v posledních letech se zuby stávají také symbolem krásy. Podobně jako se sami o svůj chrup pečlivě staráme, čím dál víc si také všímáme úsměvu lidí kolem nás.

Bělení zubů dnes už z daleka nepatří jen mezi výsady hollywoodských hvězd, ale stává se naprosto běžným úkonem široké veřejnosti. Na poličkách v drogeriích i na internetu dnes najdeme spoustu prostředků s bělícím účinkem, které slibují vybělení chrupu až o několik odstínů. Bělící zubní pasty, bělící gely na domácí použití či bělící zubní pásky. To všechno a spoustu dalších přípravků slibujících zaručený efekt již po prvních pár použitích je dnes zkrátka celá řada. Nejen nízká cena ale napoví mnohé o tom, že účinek volně prodejných domácích produktů nám profesionální výsledky zřejmě nepřinesou. A to obzvláště v případě, že nemáme rovné a symetrické zuby, díky kterým se bělící tekutina dostane opravdu všude a rovnoměrně.

teeth 1560353 1280

Dalším způsobem, jak dosáhnout zářivě bílého úsměvu je návštěva estetické stomatologie. Tu nabízí například stomatologická ordinace Brno. Bělení zubů u odborníka zaručí nejen dokonalý výsledek, ale také minimální poškození zubů a dásní, které může být jedním z vedlejších účinků tohoto úkonu. Zubní lékař nám navíc díky znalosti všech dostupných bělících technologií může doporučit ideální způsob vhodný přímo pro nás. A jak vlastně celé bělení funguje?

Aby mohlo bělení zubů fungovat je zapotřebí peroxid vodíku, který slouží jako činidlo. Po nanesení zvoleného bělícího prostředku na zubní sklovinu začnou v bělicím médiu reagovat kyslíkové molekuly s chromogeny, přičemž rozbíjejí vazby, které je pojí dohromady. To způsobuje, že se organické složky stávají barevně světlejšími. Úrovně bělosti se dosahuje v závislosti na koncentraci peroxidového média a kontaktní době se zubem, kdy se kyslíkové molekuly rozšiřují po povrchu skloviny. Čím vyšší koncentrace a čím delší doba působení, tím bělejšího vzhledu zubů bude dosaženo.

Správný odstín bílé potom hraje při bělení zubů naprosto zásadní roli a je také dalším důvodem, proč svěřit bělení chrupu odborníkům. Neexistuje univerzální odstín „správné bílé“, který by se na zuby dal aplikovat komukoliv bez rozdílu. Aby naše zuby nepůsobily nepřirozeně, je třeba vybírat odstín podle určitých kritérií jakými jsou například barva pleti. Ideální potom je, když se dosáhne stejného odstínu, jaký má bělmo našich očí. Stupeň bělosti, kterého můžeme na našich zubech docílit, má však i jistá omezení, mezi kterými je například původním odstín zubů, genetika či dieta.

Naposledy aktualizováno 12. 7. 2024