pexels lil artsy 3750773

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě?

Topná sezona už se velmi rychle blíží a pro koupi topiva je právě ideální příležitost. Ať už se jedná o palivové dřevo nebo uhlí, s koupí raději neotálejte. Mohlo by se vám to vymstít.

Raději dřevo nebo uhlí?

Pokud si vybíráte, jakým palivem topit a rozhodujete se právě mezi dřevem a uhlím, tak si pojďme představit pár zásadních rozdílů. Uhlí vás může upoutat svou nízkou cenou a pokud máte velké tepelné ztráty, tak pro vás může představovat řešení. Ovšem pozor, v jakém kotli uhlí spalujete. Od roku 2022 je zakázáno topit ve starých kotlech 1. a 2. emisní třídy. Emisní třídy jsou uvedeny na výrobním štítku vašeho kotle. Je to hlavně na popud nových ekologických opatření, kdy kotle vyšší emisní třídy jsou kvalitnější a jsou méně škodlivé životnímu prostředí. Takže i když se považuje topení uhlím za neekologické, jde hlavně o to, jaký typ kotle používáte. Je dobré vzít v potaz vhodné prostory pro skladování uhlí a také větší šance k zašpinění při každém přiložení v kotli.

Dřevo vychází zpravidla o trochu dráž, ale pokud si koupíte surové dřevo, tak může vyjít ještě levněji než uhlí. Měli byste do nákladů započítat i čas, který strávíte zpracováním dřeva. Dřevo také musí být pro topení naprosto suché. Je lepší proto topit dřevem, které bylo zpravované už v předchozím roce. Při koupi již zpracovaného dřeva a briket se cena může dost vyšplhat.

pexels pixabay 46801


Pokud hledáte spolehlivého dodavatele kvalitního paliva, obraťte se na firmu Dřevo-Uhlí J+S. Nabízejí nejen černé a hnědé uhlí, ale také koks, brikety, palivové dřevo, dřevěné brikety RUF, dřevěné peletky a zbytkové dřevo. Navíc vysoká výhřevnost uhlí je zajištěna díky skladování v zastřešených uhelných skladech, kde na něj neprší a nesvítí. Palivové dřevo je vhodné do kotle na TP i do krbu. Velikost špalků je na přání zákazníka: 25, 33, 40 a 50 cm. Samozřejmostí je i možnost naštípání.

Naposledy aktualizováno 16. 5. 2024

Redakce, 13. 10. 2023
Kategorie: Dodavatelé