vanatk

Zanedbávání pravidelných gynekologických prohlídek může mít fatální následky

Od svých 15 let má každá žena jednou ročně nárok na bezplatnou preventivní prohlídku u gynekologa, ať je či není sexuálně aktivní. Především mladší dívky ale ze strachu či studu prohlídku často odkládají, což může mít v některých případech fatální následky. Také dospělé ženy by neměly zapomínat na to, že do gynekologické ordinace se nechodí pouze v případě akutních potíží, ale pravidelně, už kvůli screeningu karcinomu děložního hrdla, který je součástí preventivní prohlídky. Gynekologické vyšetření totiž může zachytit rakovinu děložního čípku ještě v přednárodorových stádiích, lékař může včas odhalit také další nádorová i nenádorová onemocnění, například záněty, cysty na vaječnících nebo děložní myom.

vanat

Gynekologie Zastávka poskytuje svým pacientkám komplexní péči, zahrnující preventivní gynekologické prohlídky, sledování prekanceróz děložního čípku, diagnostiku a léčbu akutních gynekologických obtíží a poradenské služby v oblasti klimakteria nebo antikoncepce. Zkušený ordinující gynekolog může podle přání a individuálních potřeb pacientky vybrat ideální formu antikoncepce, a pokud se žena rozhodne pro nitroděložní tělísko, rovnou jej aplikovat. Pro pacientky snažící se o početí je k dispozici diagnostika a ambulantní léčba sterility, gynekologická ambulance navíc úzce spolupracuje s gynekologicko – porodním oddělením v Ivančicích a Brně.

V životě ženy jsou období, kdy je gynekologa potřeba vídat častěji. Řeč je samozřejmě o těhotenství – gynekolog dokáže včas a spolehlivě diagnostikovat graviditu, poté je třeba ženu průběžně celým těhotenstvím sledovat, zvláště jedná-li se o těhotenství rizikové nebo v pozdějším věku rodičky. Součástí porodní péče je i pravidelné ultrazvukové sledování plodu a kardiotokografické sledování plodu v závěru těhotenství, kterým je monitorována srdeční činnost plodu a děložních kontrakcí. Součástí ambulance je kromě profesionálního personálu moderní vybavení, přístroj s možností zobrazení plodu 3D/4D nebo tematické knihy zdarma k zapůjčení. V současné válečné době jsou pacientky z Ukrajiny bez pojištění v ordinaci vyšetřeny zdarma.