slideshow

Křelovice– malebná moderní obec s dlouholetou historií

Malebnou obec Křelovice najdete 25 km severně od Plzně, 20 km od Stříbra a 12 km od lázeňského městečka Konstantinovy lázně. Obec tvoří čtyři základní území – Křelovice, Mydlovary, Pakoslav a Rozněvice. Nejstarší součástí obce jsou Mydlovary, které se poprvé připomínají již v roce 1115 na zakládací listině benediktínského kláštera v Kladrubech. Křelovice samotné se poprvé v historických pramenech připomínají v roce 1483 jako příslušenství městečka Manětína. I přes svou dlouhou a událostmi nabitou historii se obec zachovala a do dnešních dní a vzkvétá životem a proměňuje se v moderní a přejemné místo k životu.

7cs 2

V současné době fungují v Křelovicích dvě restaurační zařízení, prodejna potravin, knihovna s veřejným internetem, pila a několik soukromých zemědělců. Spolkový život v Křelovicích zastupuje Sbor dobrovolných hasičů, který se kromě požární ochrany věnuje také pohárovým soutěžím v hasičském sportu. O sportovní dění se v obci stará TJ Jiskra Křelovice s fotbalovým oddílem. Mimo to tu také najdete kulturní dům, kapličku i příjemná místa na procházky a výlety po okolí. Obcemi prochází několik cyklostezek a nedaleko najdete přírodní park Úterský potok.

To, že obec v současné době vzkvétá a modernizuje se ukazuje i obecní úřad Křelovice, který pro své občany nedávno spustil službu Mobilní Rozhlas. Ve formě mobilní aplikace, emailů nebo SMS mohou od června obyvatelé obce získávat včasné informace o událostech a dění v obci. Mobilní rozhlas Křelovice nabídne novinky z obce, upozornění ze samosprávy, ale i informace podle vašich zájmů. Tato služba je zdarma, a kromě informací s ní občané získají i možnost vyjádřit své názory, dostanou se k nim pozvánky na sportovní a kulturní akce i varování o uzavírkách a upozornění na krizové události.

Naposledy aktualizováno 28. 6. 2022