pexels thirdman 5327916 scaled

Proč je důležité znát rodinnou anamnézu

Součástí každého preventivního vyšetření u vašeho praktického lékaře je také doplnění anamnézy. Lékař se vás na všetečné otázky o zdravotním stavu rodičů a sourozenců vyptává proto, že celá řada nemocí je geneticky podmíněna a když se jednou vyskytne v rodině, je její výskyt potřeba hlídat. Lékař, který se vás podrobně ptá, je tedy zodpovědný a může díky tomu přizpůsobit zdravotní péči vám na míru. Proto neváhejte se svou rodinou o nemocech mluvit. Při zpracování správné a podrobné anamnézy vám praktik může pomoct předejít celé řadě nemocí.

A jaké nemoci to konkrétně jsou? Určitě se mezi ně řadí nemoci srdce a cév, proto se neváhejte zeptat, zda se u vás v rodině vyskytl infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo ateroskleróza.  Tyto nemoci jsou částečně i geneticky podmíněny, ovšem vliv na ně má i životospráva a další faktory. Tyto nemoci se často pojí s vysokým krevním tlakem, proto lékař bude vědět, že na jeho sledování se má u vás více zaměřit. Také si dejte pozor na nemoci spojené se zvýšenou krevní srážlivostí i na křečové žíly.

pexels thirdman 7659873

Lidé často mají strach z rakoviny, ovšem ta až na výjimky není daná dědičně. Na co si ale je třeba dát pozor je u žen rakovina prsu a vaječníků a u všech rakovina tlustého střeva. Pokud se v rodině objeví jeden z těchto druhů rakoviny, měly by ženy jít na vyšetření, zda nemají mutaci genu BRCA1 způsobující tuto rakovinu. Také se doporučuje zahájit preventivní screening prsů a ultrazvukové vyšetření.

Jak vidíte, je pro vašeho praktického lékaře důležité znát váš rodinný stav. Pokud si tedy najdete lékaře jinde, než kam chodí vaše rodina, neváhejte mu všechny tyto informace sdělit. Pokud svého praktického lékaře nemáte a bydlíte na Břeclavsku, můžete navštívit praktického lékaře Rakvice MUDr. Blanku Studýnkovou. V této ordinaci praktického lékaře pro dospělé poskytuje preventivní, léčebnou a diagnostickou péči. Lékařka si zakládá na osobním a zároveň profesionálním a odborném přístupu. Další výhodou této ordinace může být dobrá dostupnost a možnost parkovat přímo před ordinací.