pexels pixabay 161709 scaled

Pozor, aby se vaše miminko v létě nepřehřálo a mělo dost tekutin

Být novopečeným rodičem není vůbec snadné. Rodičům každý radí, jak se o miminko správně starat, často si jeden názor odporuje s druhým a vše je nové a je toho hodně, co je třeba se naučit a zvládat. S blížícím se létem je toho navíc ještě o něco více, na co je potřeba si dávat pozor. Miminka nemají ještě zcela rozvinutý termoregulační systém a mohou se snadno přehřát. Navíc malé děti potřebují mnohem větší příjem vody než dospělí, jinak u nich hrozí dehydratace.

pexels polina tankilevitch 3873213 1

Jak bylo zmíněno výše, přehřátí je u miminek výrazným rizikem léta. Při přehřátí začne nekontrolovatelně stoupat teplota, dítě je neklidné a může zvracet. Proto dítě zbytečně moc neoblékejte, nechoďte s ním ven při vysokých teplotách a hlídejte, aby dost pilo. První pomocí při přehřátí může být dítě otírat vlažnou vodou. Druhým souvisejícím rizikem je dehydratace. I kojených dětí se jí není třeba tolik obávat, potřebné tekutiny dostávají v mléce. Pro zajímavost, u kojenců tvoří voda 75–80 % tělesné hmotnosti, zatímco u dospělého je to zhruba 50–60 %. K dehydrataci může dojít buď kvůli malému příjmu tekutin nebo kvůli jejich velké ztrátě, při průjmu a zvracení. Poznat dehydrataci u malých dětí nebývá snadné, zvlášť když si neumí napřímo říct, že jim není dobře. varovné příznaky mohou být neklid, větší spavost a horší koncentrace. U dítěte také můžete pozorovat vysušenou sliznici, například oschlý jazyk. Můžete zkusit také zmáčknout pokožku například na bříšku nebo předloktí a když ej dítě dehydratované, vytvořená kožní řasa se bude vyrovnávat jen pozvolna.

Pokud dítě delší dobu zvrací a nemá dostatek tekutin, je vhodné navštívit lékaře. Ve Starém Plzenci a okolí můžete se svými dětmi za MUDr. Hanou Václavovou. Tato lékařka má s dětmi bohaté zkušenosti a umí vždy skvěle rodičům poradit, pomoct, uklidnit a především ví, jak si poradit s dětskými nemocemi, co na ně nejlépe zabere a jak dětem ulevit. Pediatr Starý Plzenec přijímá nové pacienty.