Kardiologickou prevenci se nevyplatí podceňovat

Naše srdce je obdivuhodný orgán. Funguje 24 hodin denně, celý náš život, bez jediné přestávky. Tento malý orgán, vážící zhruba 0,3 kg se stáhne statisíckrát za den a každou minutu přečerpá pět litrů krve. To je za den okolo sedmi tisíc litrů. A to hovoříme pouze o běžné zátěži, při těžším cvičení je to až pětkrát tolik za jediný den. Je to orgán, který nás drží při životě a o který je potřeba se náležitě starat. Především náš životní styl, stres, kouření, nezdravé jídlo, obezita a nadměrná námaha ovlivňují zdraví našeho srdce. Kardiovaskulární choroby přitom stojí za polovinou všech úmrtí v Evropě a u nás jsou nejčastější příčinou smrti. Přitom stačí tak málo, jako pravidelně navštěvovat kardiologickou ordinaci a zapracovat na zdravějším životním stylu. Pravidelné prohlídky mohou odhalit počátky srdečního onemocnění, které začíná zcela bez příznaků. 

Důležitým ukazatelem, který může prozradit více o zdraví srdce je náš krevní tlak. Jeho hodnota nám říká, jakou silou je krev vypuzována srdcem do cév a jakou silou působí na cévní stěnu. Pokud je tedy dlouhodobě krevní tlak vyšší než 140/90, vede k poškození tepen a zdravotním komplikacím. Ani nízký krevní tlak však není výhrou. krevní tlak nižší než 100/60 je většinou spojen s horším prokrvením mozku a končetin. Především při něm hrozí ztráta vědomí a poranění způsobené upadnutím.

Většina nemocí srdce jsou zákeřné především proto, že jsou dlouho bezpříznakové. Přesto existuje několik varovných signálů, na které si můžete dávat pozor. Řadí se mezi ně bolest na hrudi, bušení srdce i když nemáte námahu, chronická únava nebo dužnatost a zadýchávání se i při jednoduchých činnostech. Riziko srdečních onemocnění se zvyšuje také s věkem. Neváhejte proto navštívit kardiologii Praha. Dostatečná prevence je mimo zlepšení životosprávy to nejlepší, co můžete udělat.