Vitamíny do zimy

V zimě, kdy má skoro každý druhý rýmu nebo nachlazení přijde vhod doplňovat vitamín C. Ten silně podporuje imunitu, a tak nám pomáhá proti nakažení. Vitamín C přirozeně získáváme z ovoce, které ale během zimy nemusí být tak dostupné. Proto je lepší nenechat nic náhodě a raději využít služeb lékárny, kde si můžete zásoby vitamínů doplnit. Zatímco vitamín C funguje proti rýmě preventivě, zinek posiluje imunitní systém a výrobu protilátek takovým způsobem, že i když ho začnete brát během rýmy, tak by rýma měla skončit dříve. Kombinací zinku a vitamínu C tedy pomůžete tělu bránit se proti některým nemocem. Zinek ještě způsobí, že budete mít zdravější kůži a může pomoci i od akné a dalších kožních problému.

Pokud máte rádi svoje kosti, jistě oceníte i vitamín D. V zimě jsou populární rizikové sporty, jako lyžování a bruslení, při kterých se ročné tisícům lidí kosti lámou. Zpevněte tedy své kosti a vyhněte se týdnům se sádrou. K doplňování vitamínů by vás mělo motivovat i to, že během zimy ho tolik nezískáváme přirozeně, ze slunečního svitu dopadajícího na kůži. Správná hladina vitamínu D také snižuje šanci na to, že zemřete na rakovinu až o 16 %.

Říká se, že nejlepšími zdroji vitamínu je dostatek ovoce i zeleniny a zdravá a vyvážená strava. Nakolik je to v dnešní době pravda, však nepanuje shoda. Záleží na tom, odkud ovoce máte, jablko, které dozrávalo pod umělým světlem v kamionu, vám jistě nedá tolik, jako to, vypěstované v sadu. Zvlášť potom v zimě, kdy je všeobecně ovoce méně a s větší pravděpodobností vyrostlo v umělých podmínkách, mohou být vhodným zdrojem na podporu imunity doplňky stravy. Jak už název napovídá, jedná se o doplňky, a ne o náhradu. O tom, jaké vitamíny užívat na podporu imunity a v jakém množství, vám nejlépe poradí v lékárně.

Oleksandra Lyalyk, 18. 1. 2022
Kategorie: Zdravotnictví