48386830 10213478442982132 6264240351318376448 n

Romantická dovolená v chatkách u rybníka ve Zbýšově v Čechách

Zbýšov v Čechách, na rozdíl od obou moravských obcí stejného jména (Zbýšov u Brna a Zbýšov u Slavkova), leží na jihovýchodním okraji Středočeského kraje v mírně zvlněné krajině jižně od Čáslavi. Tato malebná, avšak nenápadná obec vás neuchvátí historickými nebo uměleckými památkami, zato vám nabídne své přírodní krásy. Pokud při svých letních cestách zamíříte do okresu Kutná hora a zatoužíte po chvíli klidu od davů, zmůže vás letní žár a budete si chtít chvíli odpočinout, nejlepším místem je krásný, hluboký a jako jezero rozlehlý rybník zpola lemovaný lesem nacházející se uprostřed obce Zbýšov. Rybník má dvě pláže nabízející pozvolný přístup do vody, v letní sezoně si můžete půjčit šlapadla nebo lodičku a na své si přijdou i rybáři. Okolní lesy jsou ideálním místem pro houbaře a nabízejí místo pro klidné a příjemné procházky.

89cs 4

Zbýšov i dalších sedm obcí v jeho katastru jsou díky možnosti koupání, rozhlehlým lesům i čistému vzduchu ideálním prostředím pro rekreaci obyvatel z velkých měst. V katastru Zbýšova najdete velké množství chalup a chat. Přímo u rybníka se poté nachází autokemp nabízející příjemné ubytování v chatkách nebo stanech, který nadchne všechny vyznavače romantického ubytování v nádherné přírodě.

Katolický kostel Narození sv. Jana Křtitele s farou a hřbitovem, křižovatka silnic rozbíhajících se na všechny strany, škola i školka, sportovní hřiště, obchod, pošta a další občanská vybavenost předurčují obec jako lokální centrum. Dále v obci najdete Lidovou knihovnu Zbýšov, která má již více než stoletou tradici a nabízí přes tisíc svazků knih. V obci sídlí několik spolků jako je Sbor dobrovolných hasičů a TJ Zbýšov. V obci se pravidelně koná celá řada kulturních akcí. I každá ze sedmi obcí náležících ke Zbýšovu má svoji přednost. Za zmínku stojí Chlum, u kterého je zřícenina kdysi mohutného stejnojmenného hradu.

Naposledy aktualizováno 9. 6. 2022