repair 4802680 1920

Škůdci škodí vaší střeše

Na vaši střechu a hlavně krov, který ji nese, si dělá zálusk velká řada škůdců. Nejznámějším škůdcem je červotoč. Že vaše trámy napadl poznáte tak, že slyšíte ze dřeva tikavý zvuk, jak jedinci hlavičkou naráží do dřeva nebo vidíte piliny od larev. Dírky ve dřevě, výletové otvory, se většinou objevují až nakonec, až když je dřevo prožrané. Červotočů se ve dřevě krovu mohou vystřídat celé generace až se poškozené dřevo pod váhou krytiny rozpadne. Bratrancem červotoče je Tesařík krovový, jehož larvy se mohou provrtávat dřevem i několik let. Když už tedy vidíme živého brouka, může být pozdě.

Dřevo napadá nejen hmyz, ale i dřevokazné houby. Ty si libují ve vlhku. Největším postrachem z nich je žluto-bílo-hnědá Dřevomorka. Ta se může po čase dostat do celého domu, a i hluboko do dřeva. Problémem je totiž rozrůstaní mycelia houby skrz dřevo, kam už nevidíme. Samotná plodnice je totiž dřevu neškodná a kupodivu i jedlá.

tree trunk 535141 1920

Kombinací světu hmyzu a hub je Pilořitka. Larvy pilořitek se dostanou do pokáceného dřeva ještě v lese nebo na pile a vylíhnou se klidně až po 3 letech, kdy je dřevo součástí domu. Jeden z druhů pilořitky žije v symbióze s dřevokaznými houbami, které pomáhají larvám rozrušovat dřevo. Napadení poznáte tak, že uvidíte mrtvá těla Pilořitky například v dutinách dřeva.Pokud máte kriticky napadenou střechu některým druhem škůdců, někdy může být jejich odstraňování zdlouhavé a často dokonce i marné. Nedobře odstraněné houby se mohou po dvou letech zase vrátit a jste na tom zase, jak jste na tom byli. Pokud je vaši střechu již nelze zachránit, nejspíš bude potřeba kompletní rekonstrukce střechy. Minimálně je vhodné důkladné odstranění veškerého nápadného dřeva. Pokud hledáte někoho na výměnu dřeva v krovu nebo opravu střechy v Teplicích, můžete se ozvat Jiřímu Hellmundovi.

Oleksandra Lyalyk, 13. 10. 2021
Kategorie: Stavebnictví