Take plech

Plechová střecha, ano či ne?

Pálené a betonové tašky jsou při pokládání střech v České republice stálicí, stále více se ale používají tašky plechové. Asfaltové šindele pomalu mizí. Plechové tašky mohou, podle materiálu, vydržet 40 až 70 let, oproti asfaltovým, které vydrží pouze okolo 20 let. Plechové tašky jsou také velmi odolné, dokážou vydržet krupobití i poryvy větru do rychlosti až 220 kilometrů až hodinu. Plechové tašky také omezí přehřívání domu v letních měsících. Plech odráží sálavé sluneční teplo, zatímco ostatní střešní materiály ho často absorbují.

Plechové střechy sice mohou být dražší než ostatní možnosti, ale zato ušetříme na tom, že nepotřebují tak častou údržbu a plech se v případě požáru se nevznítí. Lehká plechová krytina může být až 9x lehčí než skládané betonové či pálené tašky a lze tedy ušetřit na ceně stavby, která musí střechu udržet. V dnešní době, ve které velmi dbáme na ekologii, se ukazuje další plus plechových střech: ty totiž mohou být v některých případech až z 95 % z recyklované materiálu, jsou šetrné k životnímu prostředí a také jsou samy recyklovatelné.  Instalace plechové krytiny zkušeným pokrývačem může být o několik dní rychlejší než ostatní alternativy.

Plechova strecha

Dobře položená plechová střecha má tedy řadu výhod. Je tedy důležité si na pokrytí střechy vybrat firmu s dlouholetou zkušeností. V Ústí nad Labem a okolí můžete zvolit firmu TOMIN, která se zaměřuje na realizaci nejen plechových střech skoro 20 let. Špatně nainstalovaná střecha může v určitých místech kumulovat vodu, která může postupem času způsobit větší poškození. Někteří lidé se bojí, že plechová střecha bude příliš hlučná. U kvalitní a dobře dotažené plechové krytiny spíše ale uslyšíte déšť dopadající na okna a balkon než kapky na střeše.

Oleksandra Lyalyk, 8. 10. 2021
Kategorie: Stavebnictví