house 6612168 1280

Jak znovu využít staré trámy a palety?

Hezká a upravená zahrada je sen každého majitele rodinného domu. Mít svůj vlastní kousek přírody přímo před okny, je jednoduše nádherné, nicméně abychom se na zahradě cítili příjemně, je důležité ji taky umět správně upravit.K tomu, abychom měli nápaditou a líbivou zahradu však nemusíme investovat desetitisíce korun do zahradních architektů a profesionálních zahradnických firem. Inspiraci nalezneme na internetu a zahradní doplňky či nábytek si můžeme dokonce i sami vyrobit.Výborným materiálem, které se zahradou souzní a zároveň ji decentně oživuje, je dřevo. Na dřevu je úžasné mimo jiné také to, že zub času mu nejen na kráse neubere, ale dokonce mu mnohdy i prospěje. Pokud si chcete dřevěný nábytek sami vyrobit, můžete použít například palety či staré trámy. Právě ty v kombinaci se správnými doplňky vykouzlí z vaší zahrady jedinečné či až pohádkové místo.

Palety poslouží jako originální zahradní stolek či posezení. Své kouzlo mají palety i ve své „přírodní“ barvě, nicméně chybu neuděláte, ani když je přetřete na bílou či jinou barvu. Pokud na bílo přetřený paletový stolek a posezení doplníte ještě o květináče s levandulemi, vytvoříte si malpu Francii v provence stylu přímo u vás na zahradě.

Snímek obrazovky 2021 10 06 v 21.09.21

Ze starých trámů můžete zase vytvořit pergolu či jimi „olemovat“ zahradní cestičku. Od věci nejsou ani lavičky či sedátka, které můžeme kromě zahrady využít také doma. Podobně nápadité a zároveň praktické jsou i poličky vyrobené z trámů. Velmi originálně vypadají také světla zabudované ve trámech. Spojením svítidel, řetězů a trámu můžete vytvořit naprosto nevšední lustr, který dodá vašemu obydlí nápaditost a originalitu. S pomocí odborníka můžete ze starých trámu vytvořit také schodiště či zábradlí.Pokud vám doma zbyly staré trámy například z chaty či ze starého zděděného domu a nechcete je sami využít, můžete je alespoň prodat a něco málo si přivydělat. Řada firem se totiž zabývá výkupem starých trámu, které následně dále zpracovává a nachází pro ně nové využití. Zruční tesaři potom promění staré a zdánlivě již nevyužitelné trámy doslova k nepoznání. V jednotvárnosti dnešního nábytku totiž může originální kus vyrobený ze starého trámu působit jako ozdoba celého domu.

Oleksandra Lyalyk, 7. 10. 2021
Kategorie: Stavebnictví