Jak probíhá testování piva?

Není náhoda, že je naše pivo celosvětově vyhlášené. Jestli jsme totiž v něčem světové jedničky, je to právě pití piva. A to není jenom slovní obrat. Každý Čech vypije průměrně 5 a půl piva za týden, což je asi 130-150 litrů piva ročně. V roce 2018 vyrobily tuzemské pivovary neuvěřitelných 21, 3 milionu hektolitrů piva, což je na tak malou zemi, jako je ta naše, skutečně výkon. Údaje z roku 2018 nás řadí na první místo v celosvětovém žebříčku pití piva, přičemž nad Rakouskem, které se umístilo na druhém místě, máme obrovský náskok. Průměrný Rakušan totiž vypije ročně skoro o 30 litrů piva méně než průměrný Čech. Naopak nejmenší pivaře najdeme ve Švédsku, kde je roční spotřeba piva na osobu pouhých 58 litrů.

Není velkým překvapením, že za dobu pivní tradice u nás, mají Češi na pivo poměrně vytříbený vkus. Technologie výroby piva stejně jako pivo samotné proto u nás podléhají přísným kritériím a jsou podrobovány pečlivým testům a výzkumům, které mají za úkol vychytat i ty nejmenší mouchy a nápoj neustále zdokonalovat.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. se zabývá výzkumem v oblasti pivovarnictví. Díky špičkovému technologickému vybavení dvou experimentálních pivovarů může ověřovat nové technologické postupy výroby piva za předem nadefinovaných podmínek. Odborníci z výzkumného ústavu tak mohou například testovat vlivy sody, sladu, chmele či surogátů na kvalitu piva, srovnávat různé varní postupy, provádět poloprovozní testy před zavedením nového výrobku do výroby či zkoušet sanitační prostředky.

Výzkumný ústav tak může pomoci pivovarníkům optimalizovat standardy a tolerance pro suroviny a obalové materiály, optimalizovat procesní standardy a toleranci ve výrobě a stáčení piva do transportních obalů či pomoci zlepšit konkurenceschopnost podniku porovnáním pitelnosti piva s konkurenčními značkami. Ústav se zabývá testováním výroby piva ve všech technologických krocích od přípravy mladiny, přes hlavní kvašení a dokvašování až po samotnou filtraci, stabilizaci a stáčení.

Všechny tyto kroky a procesy se podílí nejen na kvalitě, ale také na samotné chuti piva, která je i díky těmto experimentům naprosto jedinečná. Právě riskování, pokusy a omyly jsou totiž to, co dovedlo naše pivo až na vrchol světové pyramidy.