doktorka3

Až tři čtvrtiny Čechů zanedbává preventivní prohlídky, jste mezi nimi?

Podle statistik zanedbává preventivní prohlídky u praktického lékaře až tři čtvrtiny Čechů. Včasná diagnostika případných nemocí přitom zvyšuje úspěšnost léčby a odlehčuje státnímu rozpočtu. Většina pacientů prevenci zanedbává, protože na sobě nepociťuje žádné akutní příznaky nemoci, případně se diagnóze záměrně vyhýbají. Preventivní prohlídky jsou ale základní součástí péče o naše zdraví, a na preventivní prohlídku bychom proto měli zavítat každé dva roky. S praktickým lékařem můžeme zkonzultovat náš životní styl, návštěvu jiných odborníků, při pravidelné prohlídce si praktik zároveň doplní anamnézu, a především skrze vyšetření zjistí případné zdravotní problémy.

doktorka5

Sehnat kvalitního lékaře je však, obzvláště v některých regionech, oříšek. Obyvatelům Havířova a okolí poskytuje špičkovou zdravotní péči zkušená MUDr. Tenčíková. Lékařka provozuje svou ordinaci už několik desítek let a v péči má celé generace havířovských rodin. MUDr. Danuše Tenčíková poskytuje komplexní péči, zahrnující léčbu i prevenci se zajištěním návaznosti na specializované lékařské ordinace, závodní péči, odběry krve a biologického materiálu i aplikaci očkovacích látek. Ordinační hodiny, které se liší podle dne v týdnu, vyjdou vstříc rodičům, pracujícím i seniorům, mnozí pacienti jistě ocení možnost objednat se online.

V ordinaci vás přivítá vstřícná, kvalifikovaná zdravotní sestra, která s pečlivou lékařkou tvoří sehraný tandem. Ordinace je vybavená EKG přístrojem na měření srdeční aktivity. EKG Havířov odhalí podle vzhledu a tvaru křivek, které znázorňují aktivitu srdce, původ bolestí na hrudi, bušení srdce, dušnosti či závratí. Praktik Havířov vyšetřuje v rámci preventivních prohlídek taktéž hladinu glukózy v krvi (tzv. glykémii). Měření cukru v krvi může odhalit riziko diabetu, avšak právě včasná diagnostika a úprava životního stylu můžou rozvoj nemoci zastavit nebo zpomalit. V rámci preventivních prohlídek zdravotního stavu provádí MUDr. Tenčíková také hemokult test na odhalení případného skrytého krvácení do stolice. U pacientů pravidelně užívajících léky na ředění krve (např. Warfarin) vyšetřuje mimo jiné hodnotu srážlivosti krve pomocí přístroje Coaguchek INR.

Naposledy aktualizováno 6. 2. 2024