Lékař

Koronavirus přinesl do zdravotnictví řadu technologických vylepšení a časovou optimalizaci

Robotizace v medicíně dnes už asi nikoho nepřekvapí. Není to ještě tak dávno, co museli lékaři všechny operace a vyšetření provádět ručně a dnes už se bez elektrotechniky na operačních sálech lékaři neobejdou.

Roboti se dnes využívají nejen na složité operace, kde je zapotřebí maximální přesnost, ale také například k ničení nádorů.

Bez moderních technologií se dnes neobejdou ani laboratoře při analýzách nemocí a výzkumná či vývojová centra nových léčiv. V průběhu pandemie Covid-19 však technologie pronikly i do ordinací praktických lékařů, kteří byli nuceni osobní vyšetření pacientů filtrovat podle důležitosti a neodkladnosti. Pacienti s obyčejnou chřipkou či virózou se tak do ordinace jejich obvodního lékaře často vůbec nemohli dostavit, jelikož přednost dostávaly urgentnější případy nebo pacienti s Covid-19.

I lékaři, kteří se ještě do nedávna hrdinně bránili využívání e-receptů a podobných vymožeností dnešní doby, byli v průběhu uplynulého roku nuceni se těmto technologiím přizpůsobit. Pokud už se u někoho vyšetření bez fyzického kontaktu s lékařem neobešlo, byl daný pacient objednaný na konkrétní čas, na který když přišel, prošel prázdnou čekárnou rovnou do ordinace. Není proto asi třeba zdůrazňovat, že i někteří pacienti si tento nový systém oblíbili a představa návratu do přeplněných čekáren, kde člověk často ztratí i víc než hodinu, je už neláká. Koronavirus tak do našich životů přinesl kromě řady nepříjemností také spoustu život ulehčujících věcí.

blood pressure monitor 1749577 1280

Podobně jak jsme si v průběhu zhruba 14 měsíců zvykli na to, jak se učit, pracovat či pořádat porady online, mohlo by se do online světa za chvíli přenést také samotné prohlídky u praktických lékařů. Na rozdíl od závažných zdravotních problémů, které nás však většinou přivedou rovnou do nemocnice a žádají si komplexní vyšetření včetně těch přístrojových, si u praktického lékaře často jen povídáme o tom, co nás trápí, aby nám později na základě svých zkušeností předepsal lék, který na naše potíže zabere, případně nás odeslal ke specialistovi. Tohle všechno by však šlo pohodlně zvládnout online.

Pokud bychom například v případě bolesti krku lékaři náš krk vyfotili, případně ukázali na webkameru, je dost možné, že by se mu diagnózu podařilo určit stejně. Většinou se totiž u praktiků objevují lidé s dvěma typy těchto problémů – chřipkou a hnisavou angínou, kterou je zkušený lékař schopný poznat i na dálku. Co se týče měření teploty či měření tlaku, můžeme si jej změřit doma a lékaři jen nahlásit hodnoty. Podobným způsobem by tak mohla probíhat i pravidelná vyšetření například i u diabetiků.