pexels arthur brognoli 2440529 scaled

Degustaci vína si nejvíce užijete ve sklípku na jihu Moravy

Každý milovník vína by měl zažít degustaci ve vinném sklípku na jižní Moravě. Ta je jednou z nejvyhlášenějších vinařských oblastí Evropy a víno se tu pěstuje již stovky let. Vinařská kultura tu je hluboce zakořeněná v každé obci. Najdete tu stylové vinné sklepy, výborné víno i romantické vinohrady rozprostírající se, kam jen oko dohlédne. Degustace vína přímo u zdroje je tedy zážitek, na který jen tak nezapomenete a kterému se málo co vyrovná. Přece jen popíjet vínko s výhledem na západ slunce za vinohrady a při doprovodu cimbálky a vychutnávat při tom moravské uzené a sýry, je jedinečný zážitek.

pexels valeria boltneva 1123260

Degustace se řídí určitými nepsanými pravidly, které je dobré znát, abyste si naplno mohli užít vinařskou kulturu. Samotnou degustaci je třeba si rezervovat s předstihem, nabízí ji celá řada sklípků po celé Moravě a mnohé vás rády i ubytují a zajistí vám občerstvení i doprovodný program. Myslete na to, že ve sklepě bývá chladno a vlhko, proto zvolte vhodné oblečení. Cílem není se co nejrychleji opít, ale vychutnat si rozmanitá vína, poslechnout si jejich příběh i zajímavosti o pěstování, které se jinde nedozvíte a užít si příjemnou atmosféru. Proto nezapomínejte mezi ochutnávkami vína neutralizovat chuť vodou, případně občerstvením, abyste si mohli každý vzorek opravdu vychutnat. Při degustaci vám zpravidla majitel sklepa poví o víně vše zajímavé. Všímejte barvy, odstínu, vůně i chuti vína a neváhejte se ptát na vše, co vás zajímá. Většinou se postupuje od těch “lehčích” vzorků vín k těm hutnějším a výraznějším. Buďte otevření novým chutím, možná vás překvapí, že víno, které si kupujete v lahvi, chutná ve sklepě lehce odlišně a třeba objevíte nové oblíbené odrůdy.

Pokud chcete poznat vinařskou kulturu užít si jedinečné jižní Moravy a jejích krás, i ochutnat skvělá vína, vydejte se do Mutěnic. Vinný sklípek Mutěnice – U kominíka nabízí celou řadu výborných vín, najdete tu i ubytování Mutěnice abyste po degustaci nemuseli nikam daleko chodit. Marek Trávník, kterému tento sklep patří vám rád prozradí taje vín a může vás pobavit celou řadou historek, protože kromě vinaře je také kominíkem v Mutěnicích.