pexels pixabay 162801 scaled

Hospodářská zvířata potřebují čistotu, kvalitní stravu a spolehlivého zvěrolékaře

Stejně jako lidem, bohužel ani zvířatům se nevyhýbají nejrůznější nemoci a infekce. U hospodářských zvířat, kterých žije většinou vícero dohromady, je toto riziko ještě o něco vyšší než u domácích mazlíčků. Proto tato zvířata potřebují ohleduplnou péči, šetrné životní podmínky, čistotu a pravidelné návštěvy zvěrolékaře, který dohlédne na jejich zdravotní stav.

pexels mark stebnicki 6791938

U krav je nejčastějším onemocněním mastitida neboli zánět mléčné žlázy, způsobený infekcemi. Drůbež a prasata často postihuje salmonelóza, u které je problematické, že může být přenesena i na člověka. Nejčastěji ji způsobují špatné hygienické podmínky, nevhodná strava nebo kontaminovaná voda. Ovce a kozy jsou zase náchylné k mnoha druhům vnitřních a vnějších parazitů, kteří mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Koně zase často trápí koliky, to je stav, kdy se koni tvoří kuličky trávy nebo sena v jeho trávicím traktu, což může být velmi bolestivé a dokonce smrtelné.

Všeobecné způsoby, jak předcházet nemocem u hospodářských zvířat, zahrnují udržování čistoty a hygieny v chovných podmínkách, pravidelné kontroly zdraví, vhodné stravování a výživu a včasné ošetření infekcí a parazitů. Na zdraví hospodářských zvířat se zaměřuje veterinář MVDr. Radek Busta. Jedná se o kapacitu ve svém oboru, který má s péčí o hospodářská zvířata bohaté zkušenosti. Pan doktor MVDr. Radek Busta se zaměřuje na poskytování komplexní veterinární péče se zaměřením na skot, ovce, prasata, i koně. Jeho moderně zařízená ordinace se vším potřebným vybavením se nachází na adrese Bítovánky 12, Želetava v okrese Třebíč. Ordinace disponuje potřebným vybavením, aby bylo možné zvířatům poskytnout tu nejlepší péči. Tento zvěrolékař zajišťuje jak léčbu, tak i operace zvířat a poradí si i s méně obvyklými nemocemi. Mezi jeho další služby patří též inseminace skotu.

fibichova, 3. 3. 2023
Kategorie: Zdravotnictví