vrtani studny

Jak postupovat, když chcete vlastní studnu

Mít u domu vlastní studnu má celou řadu výhod. Zvlášť v dnešní době, kdy ceny za vodu jdou neustále nahoru a v létě jsou sucha a nedostatek vody. Díky studni ušetříte, získáte nezávislost na vodovodu, budete jasně vědět, jak kvalitní je voda, kterou pijete ale i to, zda obsahuje chemikálie. Voda ze studny často bývá chutnější a zdravější a pokud není pitná, hodí se na zalévání zahrady nebo splachování toalety a přinese vám úspory. Pokud se rozhodnete, že byste měli zájem o vlastní vrtanou studnu, je nejlepším prvním krokem oslovení odborníků.

vrtne prace 1

Při realizaci vrtu je vždy prvním krokem návštěva hydrogeologa na vašem pozemku, vytyčení místa pro vrt a určení hloubky studny. Pro dlouhou životnost vrtané studny je klíčové správně provedené zhodnocení zájmového pozemku a nalezení nejvhodnějšího místa zvodnělé struktury. Druhým krokem je vypracování hydrogeologického projektu pro schválení realizace vrtných prací načež následuje ohlášení vrtu na místní obecní či městský úřad a geofond Praha. Následuje samotná realizace vrtu, u které je zásadní, aby práce byly provedeny kvalitně a odpovídaly všem přísným parametrům. Když se obrátíte na společnost Böhm – studny, máte jistotu, že přesně tyto požadavky bude vaše vrtaná studna splňovat. Studna musí splňovat přísné parametry jak už ve vystrojení vrtu (silnostěnné pažnice s atestem na pitnou vodu), provedeném obsypu mezi stěnou a výstrojí vrtu praným kačírkem frakce 4/8 mm, tak v zatěsnění svrchního horizontu jílovitým těsněním (bentonitem) z důvodu předejití kontaminace vrtu mělkou nebo povrchovou vodou.

Nedílnou součástí prací po realizaci vrtané studny je provedení čištění dna a vodního sloupce od mechanického sedimentu a ověření přítokových poměrů čerpací a stoupací zkouškou. Tyto výsledky jsou důležité pro ověření vodního díla, jeho využití a pro následné instalatérské práce. Firma vám následně zpracuje hydrogeologickou zprávu pro povolení k odběru podzemní vody. Na Böhm – studny se můžete spolehnout s realizací všech kroků projektu, realizace i povolení, pokud jde o hydrogeologické práce. Böhm – studny působí na trhu od roku 2009, tedy má dlouholeté zkušenosti, které vedly k tomu, že v roce 2020 byla založena vlastní firma na realizaci těchto prací.

fibichova, 1. 3. 2023
Kategorie: Dodavatelé