pexels jean alves 2123773 scaled

Jak se starat o stárnoucí mazlíčky

Stejně jako stárneme my, stárnou i naši domácí mazlíčci. Možná si všímáte, že váš pejsek už venku neběhá s takovou vervou a vaše kočka už má problém vyskočit na své oblíbené vyvýšené místečko. Důležité je vědět, že zvířecí senioři mají jiné požadavky na péči, než mladá zvířata a proto je potřeba tomu přizpůsobit podmínky. U zvířat se to, kdy dosáhnou “důchodového” věku liší podle mnoha podmínek. U psů záleží především na rase, velcí psi jsou považováni za seniory u ve věku šest let, u středních psů je to kolem osmého roku života a malé rasy až v desíti. U koček zase záleží na tom, zda žijí doma nebo venku a zda jsou kastrované. Obecně se u koček věk kolem desíti let považuje za začátek stáří.

pexels yelyzaveta martynenko 10875170 2

Starší mazlíčci nejčastěji mívají obtíže s příjmem a trávením potravy. Často se jim zhoršuje stav chrupu a trávící soustava má pomalejší činnost. U psů může být ve stáří častý problém s obezitou, kvůli špatnému stavu kloubů a ochabování svalů mají často nedostatek pohybu, a proto začnou rychle přibírat. U starších koček je zase obvyklejší hubnutí spojené s nechutenstvím. Proto je třeba přizpůsobit stravu stavu zvířete a více hlídat její vyváženost. Starší mazlíčky také často trápí kloubní potíže, ztráta zraku nebo sluchu a další zdravotní potíže. Proto je třeba nezanedbávat pravidelné návštěvy u veterináře. Lékař může včas odhalit onemocnění a zvířeti pomoct. Se stárnoucími mazlíčky je vhodné na pravidelné kontroly chodit každého půl roku.

V Bruntálu se na ošetření zvířat zaměřuje MVDr. Zoltán Pálinkás. Veterinární ordinace Bruntál poskytuje veškerou veterinární péči o malá zvířata. Lékař, který je členem Komory veterinárních lékařů ČR poskytuje léčebnou péči a ošetření, vakcinaci, odčervování a aplikace přípravků proti vnějším i vnitřním parazitům. Dále vydává osvědčení o zdravotním stavu zvířete a také má veterina sono. Lékař nabízí také poradenské služby.