2022 10 19 13 35 01 Window

Aby každý mohl svůj život prožít aktivně

Obecně prospěšná společnost KŘIŽOVATKA HANDICAP již od roku 2007 pomáhá lidem s tělesným a kombinovaným postižením v Pardubickém regionu se sociální rehabilitací a jejich začleněním do běžného života. KŘIŽOVATKU založili tři lidé, kteří po úrazu zůstali odkázáni na invalidní vozík, avšak nechtěli se smířit s myšlenkou, že „vozíčkář“ nemůže žít běžným způsobem života a život pro ně v tomto okamžiku končí. Zjištění o neexistujících vhodných službách bylo impulzem k založení sdružení.

Posláním této organizace je hledat s každým člověkem s tělesným nebo kombinovaným postižením jeho vlastní, smysluplnou cestu, jak žít naplno svůj život a pomáhat mu v začlenění do společnosti. K dosažení tohoto cíle KŘIŽOVATKA handicap centrum o. p. s. využívá pestrou škálu aktivit. V sociálních službách je zásadní udržovat individuální přístup, budovat důvěru, být spolehlivý a zároveň odborný a profesionální. Toto jsou základní principy, které KŘIŽOVATKA dodržuje.

Khc 01

Posláním sociální rehabilitace je individuální pomoc občanům s tělesným a kombinovaným postižením, která podporuje rozvoj soběstačnosti a osobních i sociálních schopností a dovedností. Zvyšuje motivaci ke zvládnutí situace tak, aby se způsob jejich života příliš nelišil od běžného života zdravých lidí. K tomu slouží ergoterapie, která umožňuje osobám s nejrůznějším postižením dosáhnout maximální možné soběstačnosti, samostatnosti a nezávislosti v běžných denních, pracovních a volnočasových aktivitách. Ergoterapeut s lidmi s handicapem provádí nácviky a tréninky motorických schopností, jemné motoriky, běžných denních činností i kognitivních a percepčních funkcí. Dále se KŘIŽOVATKA zaměřuje na sociálně aktivizační služby pro seniory. Jejich posláním je především aktivizace, která vychází z individuálních potřeb, možností a schopností uživatelů, protože tělesné postižení vede k omezení pohybové i společenské aktivity.

Naposledy aktualizováno 1. 11. 2022

Jan Serbus, 19. 10. 2022
Kategorie: Zdravotnictví