hero large

Tradiční léčiva i vývoj onkologických intermediátů. To je VUAB Pharma.

Společnost VUAB Pharma je tradiční český výrobce v oblast farmacie. Společnost vznikla již v roce 1949 jako státní podnik „Penicilinová výrobna“ a byla první, která se zaměřovala na výrobu penicilinu ve střední Evropě. Dnes díky této společnosti máme dostatek bezpečných a kvalitních léků proti kvasinkovým plísním pro humánní i veterinární použití, rozvíjí se tu vývoj a výroba onkologických intermediátů i jsou nemocnice dobře zásobeny suchými injekcemi, které nesmí chybět na žádném operačním sále. VUAB Pharma má také rozsáhlou spolupráci s vysokými školami a klinickými pracovišti, což jí umožňuje řešit rozsáhlou a komplexní problematiku nových vysoce účinných prostředků pro terapii v oblasti onkologických onemocnění.

laborator 6

Osvědčeným přípravkem ve výrobním programu společnosti je Nystalin. Jedná se o antifungální léčivou látku ze skupiny polyenů, která byla vyvinuta v USA již v roce 1950. K jeho využívání se nyní svět vrací zejména proto, že nemá téměř žádné vedlejší účinky a vykazuje minimum lékových interakcí s ostatními léčivy. Je mimořádně účinný proti kvasinkovým plísním. Společnost rozvíjí činnosti v oblasti vývoje konečné lékové formy s obsahem nystatinu. Druhou významnou oblastí je výroba konečných lékových forem. Portfolio je tvořeno produkcí suchých injekcí, které jsou používané především v nemocnicích při akutních operacích. Jedná se o suché injekce Hydrocortison, Thiopental a Suxamethonium řadící se do kategorií léčiv tzv první volby.  Chloramphenicol nastupuje vždy tam, kde ostatní antibiotika selhala.

Od roku 2004 na své Brněnské pobočce VUAB Pharma rozvíjí rozsáhlý projekt vývoje a výroby onkologických intermediátů, API a konečných lékových forem určených pro onkologická onemocnění. Závod disponuje příslušnými certifikacemi opravňující farmaceutickou výrobu. V rámci zlepšování životního prostředí společnost vyvinula technologii na recyklaci výrobků obsahujících platinu (likvidace expirovaných léčivých přípravků, API i intermediátů. VUAB Pharma a.s. také nabízí volné kapacity chemických a mikrobiologických laboratoří s certifikací GMP.

Jan Serbus, 21. 9. 2022
Kategorie: Zdravotnictví