Čerstvé maso

Jak na zdravé a chutné maso?

Pokud někdo miluje maso, jsou to Češi. Výzkumy ukázaly, že každý Čech sní ročně průměrně 80 kilo masa. A to už je nějaká váha. O lásce k masu svědčí také fakt, že bychom jen těžko hledali tradičně český pokrm, který by maso neobsahoval. Přestože obzvlášť v posledních letech vzniká řada vegetariánských a veganských restaurací a náhražky masa už mají své čestné místo v regálech supermarketů, většina Čechů si život bez masa stále nedokáže představit.

Velkou roli ve vysoké konzumaci masa hraje také jeho úprava. Přestože historicky byla strava člověka pouze syrová, dnes by se do tepelně neupraveného masa zakousl jen málokdo. Tepelná úprava masa zajistila lidem nejen docela jiný chuťový zážitek, ale z hlediska mikrobiologického obsahu masa také výrazně bezpečnější stravu.

pexels photo 618775

Moderní technologie nám dnes dávají možnost si maso nejen tepelně upravit, ale také jej uvařit hned na několik různých způsobů. Je poměrně zajímavé, že chuťově významné látky vznikají zejména při vyšších teplotách, což je zároveň důvodem, proč lidem obecně chutná více smažené, pečené či grilované maso, které je připravováno při teplotách nad 200 stupňů, než maso vařené a dušené, které ke své přípravě potřebuje jen poloviční teplotu.

Vzhledem k tomu, že tepelné úpravy masa s sebou nepřináší jen benefity ve formě lepší chuti, ale také jistá rizika, dostávají se do módy nové způsoby šetrnější tepelné úpravy. Oblíbené je například nízkoteplotní pečení, které probíhá delší dobu za nižších teplot, přičemž teprve na konci pečení se teplota zvýší.  Dalším typem šetrnější úpravy masa je jejich úprava v alobalu či papilotě. Přestože je alobal hliníkovou fólií, nejedná se o nijak rizikový způsob úpravy. Tento způsob přípravy masa je oblíbený také pro přípravu dietních pokrmů.

Naprostým základem dobrého masa je však dobrý dodavatel. Firma FOSTRADE, s.r.o. je tradičním dodavatelem čerstvého masa a uzenin z Orlických hor. Kromě dvou vlastních prodejen, které můžete navštívit osobně v Králíkách a Písečné, firma zboží také rozváží vlastními chladírenskými automobily až k zákazníkům. Firma je spolehlivým dodavatelem kvalitního a čerstvého hovězího, vepřového a kuřecího masa. Najdete u ní však také uzenářské výrobky, solená a uzená masa, zabijačkové speciality, polotovary či sýry. Pokud pořádáte grilovací párty či oslavu a chcete své návštěvníky poctít masem výjimečné chuti, nechte si u firmy maso na gril přímo připravit v kořenící směsi či marinováním.

Černý Radek, 27. 3. 2023
Kategorie: Dodavatelé