migo roboticky vysavac

Revoluční robotický vysavač Migo Ascender umí chodit po schodech!

Nebaví vás uklízet? Moderní technologie nám již s mnohými domácími pracemi pomáhají – pračky, sušičky nebo myčky jsou dnes běžnou součástí našich domovů. Technologický vývoj nám přinesl také další pomocníky do domácnosti. O automatických vysavačích, kteří vysají a vytřou podlahu, zatímco jste v práci, jste už nejspíš slyšeli. Čínská technologická společnost MIGO Robotics však přichází s revoluční novinkou: robotickým vysavačem, který dokáže zdolat i schody!

MIGO Robotics mění svět robotiky

MIGO Robotics je čínská technologická společnost, založená v roce 2023, s ambiciózním cílem přinést revoluci do každodenního života prostřednictvím inteligentních robotů. Na jejich vývoji spolupracují odborníci z renomovaných firem jako je Google, Boston Dynamics, Dyson nebo Ecovacs. Právě unikátní robotický vysavač MIGO Ascender je vlajkovým produktem nově vzniklé společnosti.

Co umí Ascender?

Migo Ascender není jen běžný robotický vysavač, který vysává a mopuje podlahu. Hlavní inovací, která ho odlišuje od konkurence, je jeho schopnost zdolávat schody. Zvládne tak nejen úklid celých pater, ale i samotných schodů, které byly dosud pro většinu robotických vysavačů nepřekonatelnou překážkou.

Ascender má být vybaven čipem s výkonem 5 TFLOPS a pokročilými algoritmy umělé inteligence, což mu umožňuje precizně mapovat prostředí, plánovat efektivní trasy a vyhýbat se překážkám ve formě hraček, kabelů i domácích mazlíčků. Robot je vybaven špičkovými technologiemi, včetně HD kamery, přesného LiDARu (dálkového měření vzdáleností laserem) a dalších senzorů, které mu umožňují efektivní pohyb po domácnosti.

Robot uklidí celý dům na jedno nabití

Díky velkokapacitní baterii o síle 12 000 mAh dokáže Ascender na jedno nabití uklidit až 500 m² plochy, což odpovídá velkému rodinnému domu nebo vilce. Jakmile se baterie vyčerpá, robot se sám vrátí do dokovací stanice, kde se nejen dobije, ale také automaticky vyprázdní nádobu na nečistoty a doplní vodu do nádržky na mop. Štětinové i gumové válečkové kartáče a špičkový sací výkon 9 700 Pa zajišťují důkladný úklid tvrdých podlah i koberců.

Při mopování vytváří robot na podlahu tlak až 17 Newtonů, což je zhruba třikrát více než u běžných vysavačů. Vysavač automaticky rozpozná daný typ podlahy a přizpůsobí mu režim vytírání. Funkce vysokorychlostní čištění je vybavena až 3 000 kmity mopu za minutu.

Jak Ascender zdolává schody?

Hlavní předností robotického vysavače Migo Ascender je jeho mechanická konstrukce, která mu umožňuje zdolávat schodiště. Při výstupu na schod se obdélníkové tělo robota zvedne na další stupeň, zatímco jeho dvě nohy zůstanou na zemi. Poté se nohy připojí k tělu a robot pokračuje v úklidu, stejně jako by to dělal na rovném povrchu. Zdolat jeden schod mu zabere 8 až 12 sekund. Robotický vysavač v akci můžete vidět například zde.

Elegantní a funkční design

Zatímco většina robotických vysavačů má kulatý tvar, Ascender je typický svým obdélníkovým designem, který mu umožňuje dokonalý přístup do rohů místností a účinné čištění podél zdí. Robot s všesměrně poháněnými koly má navíc nízký profil, a snadno vyčistí i prostory pod sedačkou, postelí nebo skříňkami. Stylový robotický vysavač je k dostání ve třech barvách – Etheral White (bílá), Moon Grey (šedá) a Titanium Black (černá).

Inteligentní úklid na míru

Ascender lze snadno ovládat pomocí mobilní aplikace, která je dostupná pro Android i iOS. Uživatelé si mohou naplánovat pravidelné úklidy, určit konkrétní místnosti k úklidu nebo naopak nastavit zakázané zóny, do kterých robot nemá přístup. Pro maximální pohodlí je vysavač kompatibilní také s hlasovými asistenty, takže ho lze ovládat i hlasem.

Zatím jej bohužel nekoupíte

Aby nově založená společnost MIGO Robotics získala potřebný kapitál na vývoj a výrobu revolučního robotického vysavače, obrátila se na širokou veřejnost prostřednictvím internetové platformy Kickstarter. Crowdfundingová kampaň byla víc než úspěšná – během prvních dní kampaně vybrali tvůrci více než 2 miliony dolarů od více než 2 700 zákazníků, kteří si robota předobjednali.

V květnu 2024 však společnost MIGO Robotics oznámila, že i přes velký globální zájem potřebuje k dokončení projektu více času, talentů a finančních prostředků, než se původně očekávalo. Výsledkem bylo rozhodnutí zrušit crowdfundingovou kampaň a vrátit peníze všem podporovatelům. Navzdory původním plánům si tak na vysavač Ascender budeme muset ještě počkat.

Zdroje: ARecenze.cz, inSmart.cz, MigoRobotics.com, VacuumWars.com