cardiogram 5781442 1920

Jaké všechny přístroje potkáte na kardiologii

Kardiologie je lékařský obor zaměřený na nemoci srdce a cév. Základní vyšetřovací metodou je elektrografie, která monitoruje činnost srdce. Srdce obsahuje zvláštní buňky, které vytváří podměty k jeho smršťování. Těmto buňkám můžeme říkat převodní systém srdeční, protože vedou vzruchy do všech jeho částí. Podrážděním se v buňkách mění elektrické napětí, vznikají proudy, které se šíří všemi směry. Elektrody EKG tuto elektrickou aktivitu zachytí a převedou ji na křivku, se kterou může pracovat lékař. Ten podle tvaru křivky dokáže rozpoznat případné odchylky od normálu a může doporučit léčbu.

Lékaři také často využívají tzv. Holter EKG – tedy 24hodinové monitorování srdce. To se využívá především když má pacient potíže s nepravidelným srdečním rytmem. U lékaře pacient dostane na hruď několik elektrod připojených ke krabičce asi o velikosti walkmana. Toto zařízení má poté celý den na sobě a snímá jeho srdce. V ordinaci lékaře také nesmí chybět tlakoměr, odborně nazývaný tonometr. Tím se měří krevní tlak. Stejně jako EKG i tlakoměry existují v Holter variantě.

blood 4102036 1920

Další velmi častou a nejběžněji využívanou zobrazovací diagnostickou metodou je ultrazvukové vyšetření. Slouží k vyšetření měkkých tkání, takže i kardiovaskulárního systému. Ultrazvuk je zvuk o velmi vysoké frekvenci, kterou lidé neslyší. Prostředím se šíří jako vlna střídavého zahušťování a ředění molekul. Různé tkáně mají různou schopnost odrážet ultrazvukové vlny.

Na dětské kardiologii lékař MUDr. Vacovský disponuje všemi výše zmíněnými diagnostickými přístroji. Mimo to je jeho ordinace vybavená také bicyklovým ergometrem k provádění zátěžových testů. Ergometr se skládá ze dvou částí, z rotopedu a EKG. Při namáhavé činnosti jako je právě například jízda na rotopedu se mohou projevit poruchy srdce, které za klidového měření EKG nejsou patrné.