SPI19f687 voda potrubi 460x197 1

Záchyt vad ve strukturách: Význam defektoskopie v průmyslových odvětvích

Na každém materiálu a zařízení se dříve nebo později podepíše zub času. Tím spíše, pokud se jedná o zařízení, kde působí voda nebo chemikálie. Zvláště důležité je pravidelně kontrolovat stav zařízení u elektráren, tepláren, chemických závodů a podobně. Technikou sloužící k detekci a zkoumání defektů nebo vad je defektoskopie. Jejím cílem je odhalit a identifikovat poruchy, které mohou mít vliv na bezpečnost, kvalitu nebo životnost daného materiálu nebo konstrukce. Defekty mohou zahrnovat různé typy vad, jako jsou trhliny, dutiny, nehomogenity, nesprávné složení materiálu, vady ve svárech, koroze nebo znečištění. Defektoskopické kontroly se používají v široké škále průmyslových odvětví. Na defektoskopii se zaměřuje i firma Vakutex.

Obrazek1

Defektoskopie resp. defektoskopické kontroly od firmy Vakutex zahrnují celou škálu úkonů, které umožňují zjistit v jakém stavu se zařízení nachází. Vizuální kontroly jsou základní metodou defektoskopie. Firma vizuálně zkontroluje stavy nádrží, kouřovodů produktovodů atd. V rámci korozních průzkumů se provádí důkladná defektoskopická kontrola povrchů zahrnující mnoho metod od vizuální kontroly, včetně nepřímé pomoci videostopů, po spektrometrickou analýzu materiálu. Součástí defektoskopických kontrol stavu ochranných vrstev jsou i kontroly jejich celistvosti vysokonapěťovou jiskrou. Ultrazvukovými metodami, včetně phased array a TOFD se kontrolují svary a plochy kovových, nekovových materiálů. Špičkové moderní přístroje a sondy umožňují zjišťovat tloušťky plastů, laminátů, pryže, nátěrových systémů, apod. Pravidelné měření tlouštěk umožňuje sledování opotřebení stěn např. potrubí a predikci životnosti zařízení. Dále se provádí kontroly přístroji na bázi vířivých proudů, které umožňují kromě měření povlaků v tloušťkách řádově 20–6500 µm i kontroly stavu trubek např. v kondenzátorech a tepelných výměnících. Kapilárními a magnetickými zkouškami se kontrolují zejména lopatky ventilátorů a čerpadel, svarové spoje.

Kromě kontrol stavu zařízení nabízí Vakutex široké spektrum dalších služeb, mezi které se řadí chemické i tlakové čištění tepelných výměníků (deskových i trubkových), kotlů, potrubních systémů, nádrží, klimatizačních jednotek, chemická úprava chladicích okruhů elektráren, tepláren, klimatizačních jednotek a návrh a realizace protikorozivní (automatické dávkování vhodných inhibitorů a monitoring korozních rychlostí) a bilologické (zabránění biologického oživení vod) ošetření vody, včetně filtrace v otevřených i uzavřených chladicích i topných okruzích. Posuzování příčin koroze a degradace materiálů (kovů, plastů, pryže aj.). Nedestruktivní rozbory zejména kovů a slitin in sítu.

Vakutex zajišťuje konzultační a realizační činnost v oboru chemie, koroze, ekologie, materiálu a defektoskopie.

Naposledy aktualizováno 22. 6. 2023

fibichova, 9. 6. 2023
Kategorie: Technologie