pexels mart production 7088537 scaled

Rentgenové záření je nejvýznamnějším moderním vědeckým objevem

Věděli jste, že poprvé se lidé mohli podívat do vnitřku lidského těla bez nutnosti operace již v roce 1895? Právě tehdy německý fyzik Wilhelm Conrad Röntgen objevil rentgenové záření. Jednalo se o skutečný průlom pro medicínu, ale i další vědecké obory, který umožnil pokrok kupředu. Za objevení rentgenového záření získal v roce 1901 Röntgen první Nobelovu cenu za fyziku. V roce 2009 byl poté rentgenový paprsek označen za nejvýznamnější moderní vědecký objev a penicilin skončil až druhý.

pexels anna shvets 4225923

Rentgenové vyšetření se používá k diagnostice různých stavů, jako jsou například zlomeniny, osteoporóza, pneumonie, rakovina plic, poškození vnitřních orgánů a mnoho dalších. Rentgenové vyšetření může pomoci při plánování chirurgických zákroků a sledování pokroku léčby. Rentgenové vyšetření může být také využito při biopsii, kdy se odebírá vzorek tkáně z těla pacienta. Rentgenové záření umožňuje chirurgovi přesné umístění jehly v těle pacienta, což minimalizuje poškození okolních tkání a zvyšuje úspěšnost biopsie. RTG metodou se dají také zobrazovat tvrdé tkáně nebo cizí předměty v těle a také vzduch, (například vzduchová bublina v žaludku, nebo jiném orgánu) protože mají nejlepší kontrast. V některých případech se rentgenové záření používá také k zobrazení tělesných dutin, jako jsou například žlučové cesty nebo trávicí trakt. Tyto vyšetření se nazývají cholangiografie nebo enteroklýza a umožňují lékaři posoudit stav a funkci vnitřních orgánů.

V Horšovském Týně poskytuje služby RTG pracoviště MUDr. Luboš Kolář. Tento lékař se zaměřuje na komplexní diagnostickou, léčebnou a preventivní péči v oboru praktického lékařství pro dospělé, dále chirurgické zákroky a rentgenové vyšetření. Tato chirurgie Horšovský Týn sídlí na Malém Předměstí a rentgenové vyšetření poskytuje každý den v dopoledních hodinách.