pexels photomix company 1001897 scaled

Co je lékařský obor diabetologie

Diabetes mellitus neboli cukrovka je celoživotní chronické onemocnění, při kterém organismus není schopen dodávat dostatečné množství inzulínu, což vede ke zvýšenému množství glukózy (cukru) v krvi. Jednoduše vysvětleno, když jíme, naše tělo rozkládá cukry z potravy na glukózu, která je zdroj energie pro naše buňky. Inzulín umožňuje glukóze vstoupit do buněk a být využita jako energie. U osob s cukrovkou tělo buď nedokáže produkovat inzulín nebo nedokáže správně využívat inzulín, a to vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi může poškozovat cévy a orgány v těle, což zvyšuje riziko komplikací, jako jsou problémy s ledvinami, zrakem, srdcem a nervovým systémem.

pexels polina tankilevitch 5469147

Cukrovky existují dva základní typy, Diabetes 1 typu, který se vyvíjí již v dětství a v tomto případě se jedná o autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které produkují inzulin. Člověk si pravidelně musí inzulin aplikovat, aby udržel normální hladinu cukru v krvi. Diabetes 2 typu se nejčastěji rozvíjí později v životě a je spojen s nesprávnou reakcí těla na inzulín. Nejčastěji k němu vede špatný životní styl ve spojitosti s genetickými predispozicemi. Cukrovka druhého typu se může vyvinout kdykoliv během života, nejčastěji se projevuje kolem čtyřicátého roku, a v počátečních stádiích je zcela bez příznaků. Proto je potřeba navštěvovat pravidelně praktického lékaře, který může toto onemocnění včas zachytit a je možné ho léčit.

Léčba cukrovky může zahrnovat změny životního stylu, jako je zdravá strava a cvičení. U některých lidí s cukrovkou může být také nutné aplikovat inzulín nebo jiné léky, které pomáhají tělu využít inzulín účinněji. Je důležité pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi a pravidelně navštěvovat lékaře, aby se minimalizovalo riziko. Přímo na diagnózu, léčbu a prevencí cukrovky se zaměřuje lékařský obor diabetologie. Diabetologie řeší diagnostiku, léčbu a kontrolu cukrovky a dalších zdravotních problémů souvisejících s ní, jako jsou například hypertenze, onemocnění srdce a cév, poruchy metabolismu tuků a další. Cukrovkáři mohou navštívit například diabetologii Svitavy, kde ordinuje MUDr. Mirka Fialová.

fibichova, 21. 2. 2023
Kategorie: Zdravotnictví