psenice roketsko 12

Zemědělské družstvo Kokory – agrodružstvo s bohatou historií

Zemědělské družstvo Kokory bylo prvně založeno již v roce 1952, avšak kvůli vzájemným neshodám mezi členy se rozpadlo hned v následujícím roce. Druhé založení se pak datuje do roku 1957, kdy vzniklo JZD Kokory. V současné době se toto agrodružstvo věnuje živočišné výrobě, hospodaří na 2 100 hektarech půdy a má asi 120 činných pracovníků. Družstvo se snaží zlepšovat hospodaření v regionu a navyšovat výnosy, kterých by jednotlivci jinak sami nedosáhli. 

ZD 0151

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO KOKORY nabízí širokou škálu služeb a produktů z oblasti živočišné výroby. Specializují se zde zejména na chov skotu a nabízejí prodej dobytka. Družstevní jatka zas poskytují služby porážky skotu a prasat. V rostlinné výrobě se toto zemědělské družstvo nacházející se poblíž Přerova zaměřuje na pěstování kukuřice, máku, pšenice, řepky a chmelu, stejně tak jako na pěstování ječmene. Všechny výsledné produkty jsou přitom vždy vysoce kvalitní a jsou čerstvé dodávány přímo z farmy.

Zemědělské družstvo udržující trendy 21. století

Zemědělské družstvo Kokory se v současné době soustředí též na výrobu domácího mléka. Toto agrodružstvo se navíc snaží neustále modernizovat své provozy a tím zlepšovat i svou konkurenceschopnost. Přestože jako každé družstvo, tak i zemědělské družstvo Kokory prochází různými výzvami a překážkami, tak se snaží přizpůsobovat trhu a inovovat své hospodaření, aby mohlo být úspěšné a udržitelné do budoucna. 

Zkrátka je potřeba zdůraznit, že družstva jako zemědělské družstvo Kokory představují důležitou součást zemědělského sektoru a pomáhají zajišťovat potravinovou bezpečnost a stabilitu regionu – a to i v době, kdy zemědělství čelí všeobecně známým ekonomickým problémům. Bez povšimnutí nelze nechat ani skutečnost, že ZD Kokory provozuje i vlastní motorest na silnici I / 55 mezi Olomoucí a Přerovem.