Jak správně třídit kovošrot

Třídění kovových odpadů je nejen přínosné pro naše peněženky, ale především pro životní prostředí. Kovy patří k jediným materiálům, které je možné využívat neustále dokola a recyklovat je téměř úplně. Proto, když se rozhodnete pro třídění kovů, měli byste vědět, jak správně postupovat. Do kovošrotu patří například staré elektrospotřebiče jako jsou pračky, ledničky a podobě, kovové nádoby a kontejnery, kovové dveře a okna, nářadí, nádobí, autodíly, ale i větší konstrukce nebo naopak kabely a malé kovové součástky.

Správné třídění kovového odpadu je důležité zejména z ekologického hlediska, neboť umožňuje snížit spotřebu surovin a omezit dopady na životní prostředí spojené s těžbou kovů. Správné třídění kovů navíc umožňuje zvýšit jejich cenu na trhu a tím zvýšit ekonomickou efektivitu recyklace. U třídění kovů je třeba je správně rozdělit podle druhů. Například železo byste měli oddělit od hliníku nebo mědi. Dbejte také na to, aby kovy nebyly znečištěné jinými materiály. Například železo se nemůže spojovat s plasty nebo sklem. Při třídění kovů se snažte co nejvíce zmenšit jejich velikost. Například když třídíte železo, pokuste se rozřezat větší kusy na menší části. Až budete mít kovy správně vytříděné, můžete je odevzdat k recyklaci do kovošrotu nebo k jinému zpracovateli kovů. Třídění kovového odpadu může být někdy složité, zejména pokud se vyskytují v kombinaci s jinými materiály nebo jsou znečištěné. V takových případech je vhodné se obrátit na odbornou firmu, kde vám poradí, jak postupovat.

V Roudnici nad Labem nabízí výkup druhotných surovin KRÁL JAROSLAV. Tato firma se zaměřuje na výkup kovového šrotu a odpadu, výkup papíru, železného šrotu, barevných kovů, kabelů i akumulátorů. Firma nabízí také možnost svozu kontejnerem do pěti tun. Neváhejte tedy svůj kovový odpad zavést do této sběrny.